2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A fokozott atomkészültség megszüntetését kezdeményezi egy ENSZ-bizottság

2007. november 02. 15:35, utolsó frissítés: 15:35

A nukleáris fegyverek fokozott készültségben tartásának megszüntetéséről fogadott el határozatot az ENSZ Leszerelési Bizottsága pénteken, a nyugati atomhatalmak ellenszavazata mellett.

A bizottságban 124:3 arányban elfogadott határozat ezután az ENSZ Közgyűlése elé kerül. A közgyűlés határozatai nem kötelező, hanem ajánlás érvényűek, mindazonáltal a nemzetközi közösség állásfoglalását tükrözik.

A három ellenszavazatot a három atomfegyverrel rendelkező nyugati ország - Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Franciaország - adta le, 34 ország - többnyire szintén nyugati országok, illetve NATO-tagállamok, valamint Kína - képviselője tartózkodott a szavazástól, Oroszország pedig nem vett részt a voksoláson. Az előterjesztést Chile, Új-Zéland, Nigéria, Svédország és Svájc kezdeményezte.

Nagy-Britannia képviselője úgy nyilatkozott: számos eredmény született már a készültség csökkentése terén, inkább az atomfegyverek számának csökkentésére és a fegyverkezés terjedésének megakadályozására kellene fektetni a hangsúlyt a leszerelési kérdésekben.

A határozat felidézi, hogy az atomfegyverek magas készültségi foka a hidegháború jellemzője volt, és emlékeztet arra, hogy - a bizalom és az átláthatóság növekedése ellenére - azóta is több ezer atomfegyvert tartanak fokozott készültségben a világon, készen arra, hogy néhány percen belül indíthatók legyenek. (MTI/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS