2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

72 ENSZ-tagállam a halálbüntetés globális eltörlése mellett

2007. november 02. 10:33, utolsó frissítés: 10:33

Az ENSZ 72 tagállama támogatja, hogy a világszervezet közgyűlése a halálbüntetések moratóriumára felhívó határozatot fogadjon el ezen büntetési forma végleges eltörlése érdekében - közölték diplomáciai forrásból.

Giuseppe Manzo, az olasz ENSZ-képviselet tanácsosa az ENSZ New York-i székhelyén helyi idő szerint csütörtökön elmondta: ennyi ország támogatja a határozat tervezetét, amelyről várhatóan novemberben szavaz a közgyűlés emberi jogi bizottsága, mielőtt a tervezetet a közgyűlés plenáris ülése elé terjesztenék.

A tervezet megállapítja, hogy a halálbüntetés sérti az emberi méltóságot és nincs bizonyíték a bűncselekmények elkövetésétől való visszatartó erejére.
A francia hírügynökség birtokába került tervezet felhívja a halálbüntetést alkalmazó országokat, hogy vezessenek be moratóriumot e büntetési formára. A dokumentum arra is felhívja az érintett országokat, hogy jogrendszerükben csökkentsék a halállal büntetendő bűncselekmények körét.

Az Európai Unió huszonhét tagállama korábban kötelezettséget vállalt arra, hogy a halálbüntetés elleni határozatot fogadtat el az ENSZ közgyűlésével. Két korábbi hasonló kísérlet már kurdarcot vallott, az első 1994-ben, a második 1999-ben.

Az Amnesty International emberi jogi szervezet szerint mára a világ 133 országa törölte jogrendszeréből a halálbüntetést, vagy hagyott fel a gyakorlatban annak alkalmazásával. Hatvannégy ország és terület azonban megtartotta és alkalmazza is e büntetési formát. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS