2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ujjlenyomatot tartalmaz az útlevél Németországban tegnaptól

2007. november 02. 09:40, utolsó frissítés: 10:25

Az ujjlenyomatot is tartalmazó útlevelet vezettek be Németországban csütörtöktől; az új dokumentumot azonban számos bírálat éri. Az úgynevezett e-útlevél elektronikus adatként tartalmazza a tulajdonos két mutatóujjáról levett ujjlenyomatokat, az adatot az útlevélben elhelyezett chip tárolja.

Azok, akik november 1-jén vagy azután igényeltek útlevelet, már e-útlevelet kapnak. A régi típusúakat folyamatosan cserélik le az érvényesség lejártakor.

A hatóságok és a kormány szerint az új útlevelet lehetetlen hamisítani, a chip tartalmát csak az arra jogosultak tudják leolvasni, és segítségével megakadályozható, hogy a tulajdonoshoz külsőre hasonló személy használjon egy útlevelet.

A kormány szerint ezzel az állami hatóságok technikai előnybe kerültek a bűnözőkkel szemben. Több szakértő és az ellenzék szerint éppen attól lehet tartani, hogy bűnözők leolvashatják az adatokat és visszaélhetnek velük. "Csak idő kérdése", hogy a hackerek mikor zárkóznak fel, vélekedett a Szabad Demokrata Párt (FDP) szakpolitikusa, Gisela Piltz.

A Nemzetközi Emberi Jogi Liga az információs önrendelkezési jog jelentős csorbulását látja az intézkedésben. Két éve az arcot profilból mutató fényképet is kell tartalmaznia a német útleveleknek, és van, aki szerint ez is elegendő a hasonlóság alapján elkövetett visszaélések megakadályozására, felesleges az ujjlenyomatot is tartalmaznia a dokumentumnak. (mti/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS