2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Erősen negatív a politikusok megítélése Magyarországon

2007. november 01. 15:04, utolsó frissítés: 15:04

A politikusok népszerűségi listájának élén továbbra is Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere áll, őt Sólyom László köztársasági elnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke követi, de a politikusok megítélése összességében erősen negatív – közölte a Századvég Politikai Elemzések Központja.

A Századvég és a Forsense október 12-e és 26-a között végzett telefonos közvélemény-kutatása alapján a legkevésbé rokonszenves politikus hárompontos emelkedése után is Horváth Ágnes egészségügyi miniszter, valamint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter.

A politikusi garnitúra megítélése összességében erősen negatív, és a júliusi, negyedéve végzett felmérésükhöz képest nem történt jelentős elmozdulás a politikusok megítélésében – olvasható az összegzésben.

A korábban folyamatosan az első három legrokonszevesebb politikus között helyet foglaló Dávid Ibolya népszerűsége szignifikánsan csökkent, az MDF elnöke jelenleg a negyedik helyen áll.


A rokonszenvlista utolsó öt helyén kizárólag vezető kormánypárti

politikus áll, Szili Katalinon kívül csak Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter népszerűsége haladja meg a közepes szintet. Az átlagos, 46 pontos rokonszenvértéknél alacsonyabb szinten áll Mikola István fideszes képviselő és Semjén Zsolt, a KDNP elnöke. A politikusok közepesnél alacsonyabb átlagos indexértéke felfogható a politikusi elit átlagos népszerűségeként.

A Fidesz szavazói átlagosan valamivel magasabbra értékelik az ellenzéki politikusokat, mint az MSZP-sek a kormánypártiakat, míg az ellenkező oldalhoz tartozók megítélése hasonlóan alacsony. A listán szereplő két MDF-es politikus az indexek alapján inkább a kormánypárthoz sorolható, mivel magasabb pontszámot kaptak az MSZP szavazóinak körében, és magasabb értéket értek el, mint a legkevésbé népszerű kormányoldali politikusok.

Mindkét oldalon a vezető, vagyis Gyurcsány Ferenc, illetve Orbán Viktor a legnépszerűbb, mint ahogy egyszersmind ők is a legnépszerűtlenebbek az ellentétes oldalon.

A Fidesz-szavazók körében a legkevésbé rokonszenves jobboldali politikus Mikola Istvan, aki az MSZP-szavazók körében az utolsó előtti helyen áll. Az MSZP-sek körében a Fidesz politikusai közül sajátosan magas Kósa Lajos elfogadottsága. A Fidesz szavazói korében a kormánypárti politikusok egyikének sem éri el a népszerűsége a közepes szintet.

A legnagyobb, négypontos változást a kormány egyik legaktívabb tagja, Szekeres Imre rokonszenvindexe mutatta az előző felméréshez képest. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS