2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

310 ezer kínai dollármilliomos

2007. november 01. 14:26, utolsó frissítés: 14:26

Kína az ötödik helyre jött fel a dollármilliomosok számát tekintve a világ országai között, csak az Egyesült Államok, Japán, Nagy-Britannia és Németország előzi meg ezen a téren - tűnik ki egy jelentésből, amelyet a Boston Consulting Group (BCG) nevű pénzügyi tanácsadó szervezet adott ki.

2006 végére számuk már elérte a 310 ezret. Közülük 48 ezer háztartás több mint 5 millió dollárnyi pénzeszközzel és pénzügyi befektetéssel rendelkezett, bár 100 millió dollárnyi vagy ennél nagyobb pénzvagyonnal rendelkező kínai háztartás már "csak kevés" van. Miközben a dollármilliomos háztartások a kínai családok ezredrészét sem adják, az ország teljes vagyonának 41,4 százalékával rendelkeznek a BCG szerint.

Kínában a gazdag emberek többsége első generációs vállalkozó, és ez meghatározza magatartásukat. Legtöbbjük igyekszik gyorsan mozgósítható befektetésekben tartani vagyonát, s noha az utóbbi években megerősödtek a tőzsdék is, a vállalkozók még ma is pénzük mintegy 60 százalékát likvid eszközökben szeretik látni (szemben az Egyesült Államokban és Európában szokásos 20-30 százalékkal).

Ezek a kínai pénzemberek javarészt gyorsan növekvő szektorokban működnek, szeretnek spekulálni, előszeretettel bocsátkoznak ingatlan- és valutaüzletekbe. "Nagyon türelmetlenek, akár heti 10-20 százalékos hasznot is elvárnak" - idézte az Új Kína a BCG egyik elemzőjét.

A BCG a világ teljes GDP-jének 96 százalékát biztosító 62 országban végzett felmérésében 9,6 millió, egyenként egymillió dollár vagy annál több likvid eszközzel rendelkező háztartást mutatott ki, ez a világ valamennyi háztartásának 0,7 százalékát jelenti. Ők rendelkeznek a világ valamennyi pénzügyi eszközének mintegy harmadával. (MTI/Új Kína)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS