2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sierra Leonéban a nők egyharmada szexuális bűncselekmény áldozata

2007. november 01. 13:08, utolsó frissítés: 13:09

Az Amnesty International felszólította a Sierra Leone-i kormányt, intézkedjék az évtizedes polgárháború áldozatainak hatékonyabb megsegítése ügyében. Az afrikai országban becslések szerint


a nők egyharmadát erőszakolták meg

vagy követtek el ellene más szexuális bűncselekményt. A legújabbkori történelem egyik legszörnyűségesebb háborújában a lázadók által széles körben alkalmazott fegyverek közé volt sorolható a nemi erőszak és a csonkítás. Bár bűncselekmények mindkét harcoló fél részéről történtek, az Amnesty jelentése szerint a lázadók csoportjai nagymértékben “függővé váltak” a szexrabszolgaként, harcosként, szakácsként, feleségként használt több száz nő szolgálataitól.

A megerőszakolt és gyakran megcsonkított áldozatok legtöbbje semmiféle segítséget nem kapott azóta sem, hogy az ellenük elkövetett sérelmeket valahogy feldolgozza – áll a jelentésben. Az AI által készített interjúkból kiderül, gyakran szenvednek


a megerőszakoltnak kijáró megbélyegzésől.

Kevesen férnek hozzá a megfelelő orvosi kezeléshez: egy anya elmeséli, hogy 10 évesen csoportos erőszak áldozatául esett, jelenleg 17 éves lánya azóta sem tud rendesen járni. Az Amnesty szerint a kormánynak létre kellene hoznia egy pénzalapot a háború áldozatainak, és igazságot kellene szolgáltatnia.

Hamarosan hat éve, hogy véget ért a háború, ám az ENSZ támogatta törvényszék mindössze 13 férfit ítélt el – azokat, akikről bebizonyosodott, hogy a leginkább felelősek a háborús bűnökért. Az AI felháborítónak tartja, hogy rengetegen büntetlenül és szabadon élnek tovább a felelősök közül. Főleg hogy a nők jogainak súlyos megsértése továbbra is változatlanul gyakorlat az afrikai országban. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS