2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem tudott javítani Amerika imázsán – lemond az államtitkár

2007. november 01. 09:57, utolsó frissítés: 09:57

Lemond külügyi államtitkári posztjáról Karen Hughes, akit George Bush amerikai elnök elsősorban azért emelt be kormányába, hogy javítson az Egyesült Államok nemzetközi megítélésén - hangzott el a CBS hírműsorában szerdán.

A CBS megjegyezte: az Egyesült Államok megítélése cseppet sem javult azóta, hogy a korábban tévériporterként és médiaszakértőként dolgozó Hughes két éve imázsjavító kampányba kezdett.

Karen Hughes - aki az év végéig marad posztján, utána visszatér Texasba - úgy nyilatkozott: az Egyesült Államokról alkotott nemzetközi kép javítása hosszú távú kihívás, és évekbe telik. Feladata elsősorban az volt, hogy elfogadhatóbbá tegye a Fehér Ház politikáját, céljait, nézeteit. Külön foglalkozott azzal, hogyan reagáljon Washington a muszlim világból érkező bírálatokra, hogyan oszlassa el a téves információkat.

Hughes a megelőző évekhez képest négyszer több interjút szervezett az arab világ sajtójában, három "gyorsreagálású hírközpontot" létesített a tengerentúlon. Megkétszerezte a közdiplomácia költségvetését, még sportsztárokat is külföldre menesztett nem hivatalos diplomatákként az amerikai imázs jobbítására.

A Pew kutatóközpont adatai szerint a népszerűtlen iraki háború azonban olyan mértékű imázsgyengítő erő, amelyet Washington nem képes ellensúlyozni. A muszlim Indonéziában például az Egyesült Államokról kedvező képet alkotók aránya a 2000. évi 75 százalékról tavaly 30 százalékra csökkent.

Hughes mindenesetre arról számolt be, hogy a muszlimokkal és arabokkal folytatott tárgyalásain partnerei számára nem az iraki háború, hanem az izraeli-palesztin viszály merült fel legfontosabb kérdésként. Ezért javasolta két éve Bush elnöknek és Condoleezza Rice külügyminiszternek: az amerikai segítség a hat évtizede húzódó konfliktus megoldására minden egyébnél jobban erősítené az Egyesült Államok nemzetközi népszerűségi mutatóját. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS