2019. július 17. szerdaEndre
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

15 év nők kínzásáért és megerőszakolásáért egy volt boszniai szerb rendőrnek

2007. november 01. 09:51, utolsó frissítés: 09:51

Másodfokú ítéletében a Nemzetközi Törvényszék megerősítette a volt Jugoszláviában elkövetett bűnökért 15 év börtönre ítélt Dragan Zelenovic volt boszniai szerb katonai rendőrparancsnok büntetését.

Zelenovicot az áprilisban kimondott elsőfokú ítéletben muzulmán nők kínzásában és megerőszakolásában találták bűnösnek, tetteit 1992 júliusa és októbere között követte el. Enyhítésért fellebbezett, de kérelmét a szerdán befejeződött eljárásban elutasították.

Zelenovic, aki a kelet-boszniai Foca város katonai rendőrségének helyettes vezetőjeként tevékenykedett, több vádpontban elismerte bűnösségét. Az egyik vádpont szerint részt vett egy 15 éves muzulmán kislány csoportos megerőszakolásában. Összesen nyolc olyan esetben találták bűnösnek, amely egyszerre minősült kínzásnak és nemi erőszaknak, ezek fele ráadásul csoportos erőszak volt.

Focában fogolytáborokat tartottak fenn a nem szerb nemzetiségűek számára, ahol embertelen, a higiéniát és a megfelelő élelmezést nélkülöző körülmények között, túlzsúfoltan tartották a rabokat, ráadásul gyakorta fizikai és pszichológiai kínzásnak tették ki őket. Az első fokú tárgyaláson elhangzott tanúvallomások szerint sok nő mára sem heverte ki az akkori, 15 évvel ezelőtti traumákat - a bírák szerint a bűnök súlyosságát leginkább az tanúsítja, hogy olyan mély lelki sebekről van szó, amelyek valószínűleg soha nem gyógyulnak be.

Zelenovic részben elismerte bűnösségét, sőt az ügyészekkel együttműködve maga is szolgáltatott bizonyítékokat saját bűnösségére, és ezt az elsőfokú eljárásban enyhítő körülményként figyelembe is vették. Most azzal is érvelt, hogy beismerésével hozzá kívánt járulni az áldozatok fájdalmának enyhítéséhez. A fellebbviteli testület azonban úgy ítélte meg, bűnei ezzel együtt igen súlyosak voltak, részvétele pedig meghatározó volt a bűntettekben.

Hasonló bűnökért már korábban elítélték Zelenovic több katonai rendőr beosztottját vagy társát. Dragoljub Kunarac 28, Radomir Kovac 20, Zoran Vukovic 12 éves büntetést kapott. Két másik vádlottat, Gojko Jankovicot és Radovan Stankovicot visszaszállították Szarajevóba, hogy az ottani törvényszéki testület előtt feleljenek tetteikért.

A több mint tíz éve körözött Zelenovicot tavalyelőtt Oroszországban fogták el, majd hazatoloncolták Boszniába, ahonnan kiadták az ENSZ-törvényszéknek. Nemzetközi körözése ellenére sokáig a nyugat-szibériai Hanti-Manszijszkban élt Petrovic álnéven, s az építőiparban dolgozott. Esete módot adott a törvényszék főügyészének, Carla Del Ponténak, hogy bírálja Moszkvát, amiért késlekedett kiadással. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS