2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Palesztin szervezetek közvetítenek a Fatah és a Hamász között

2007. november 01. 09:34, utolsó frissítés: 09:34

Három palesztin mozgalom közvetítésbe kezdett a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah és a Gázai övezetet ellenőrző Hamász iszlamista szervezet között - közölte szerdán Dohában az egyik érintett szervezet vezetője.

A katari látogatáson tartózkodó Nájef Havatme, a Demokratikus Front Palesztina Felszabadításáért (DFPF) vezetője hozzátette, hogy az általa vezetett szervezet, valamint a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (NFPF) és az Iszlám Dzsihád segíteni akar a palesztin válság megoldásában, felszólítva a Hamászt, hogy a párbeszéd újrakezdése érdekében állítsa helyre a Fatah fennhatóságát a Gázai övezetben.

A közvetítők azt szeretnék elérni, hogy a Hamász mondjon le a Gázai övezet feletti ellenőrzésről, adja vissza a Palesztin Hatóságnak az irodáit, cserében a Fatah hajlandó újrakezdeni a párbeszédet - közölte Havatme. Abbász minden párbeszédet fennhatóságának visszaállításhoz köt a Gázai övezetben. "A labda most a Hamász térfelén van", de az iszlamista szervezet "még habozik, és nem döntötte el, hogy lemond-e fegyveres államcsínyéről" - közölte Havatme.

Két ciszjordániai Hamász-vezető, Faradzs Rumane és Huszein Abu Kvaik szerdai sajtótájékoztatóján elhatárolódott egyik társuk, Nizar Rajan gázai vezető kijelentésétől, aki szerint a csoport Abbász ciszjordánai főhadiszállását is el akarja egy nap foglalni. (MTI/AFP/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS