2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Közel 40 ezer évi börtönbüntetést kaptak a madridi merényletek fővádlottjai

2007. október 31. 16:26, utolsó frissítés: 16:29

Közel 40 ezer év börtönbüntetést szabott ki egy spanyol bíróság szerdán a 2004 márciusában Madridban vonatok ellen végrehajtott merényletek három fővádlottjára. Ez a halmazati büntetés a legtöbb, amelyet a spanyol törvények szerint elvileg ki lehet szabni, ám gyakorlatilag fejenként 40 év elzárást jelent.

A marokkói Dzsamal Zugamot a robbanószerkezetek elhelyezésében találták bűnösnek, az ugyancsak marokkói Oszman el-Gnavit és a spanyol José Emilio Suárez Trashorrast a merényletekhez szükséges "közreműködőknek" tekintette a bíróság, ők szerezték be robbanóanyagokat.

A bíróság ugyanakkor felmentette a spanyol főváros központi pályaudvarán 2004. március 11-én elkövetett, 191 halálos áldozattal és 1841 sebesülttel járó merényletek egyik feltételezett szervezőjét, Oszman Rabeit, aki "Egyiptomi Mohamed" néven vált ismertté. Rabeit Olaszországban fogták el, s el is ítélték nemzetközi terrorista szervezethez való tartozás vádjával.

A két másik, szervezőként számon tartott vádlott, a marokkói Juszef Belhadzs és Haszán al-Haszki 20 évnél kevesebb börtönbüntetést kapott terrorista szervezethez való tartozás miatt.

A 28 vádlottból összesen hetet mentett fel a madridi bíróság. Egyúttal bejelentette, hogy a merényletek áldozatai 30 ezertől 1,5 millió euróig terjedő kárpótlást kapnak.

Javier Gomez Bermudez bíró az ítéletek kihirdetése előtt leszögezte: nincs semmi bizonyíték arra, hogy az al-Kaida ihletésű merényletekhez köze lett volna a Baszkföld Haza és Szabadság (ETA) szélsőséges baszk szakadár szervezetnek. Annak idején a spanyol konzervatív kormány először az ETA-t vádolta a terrortámadás-sorozattal, és ez három nappal később a parlamenti választások elvesztésébe került. (MTI/AFP/ANSA/EFE/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS