2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

30 évig is eltart a terrorellenes harc?

2007. október 31. 16:20, utolsó frissítés: 16:20

Nagy-Britannia előtt még harminc évnyi terrorellenes harc áll - mondta szerdán megjelent nyilatkozatában a brit kormány biztonsági ügyekért felelős minisztere, Lord Alan West tengernagy.

Szerdán megjelent nyilatkozatában Lord West ugyanakkor kijelentette: az általa most jósolt 30 évnyi terrorellenes harc több szakaszban zajlik majd, és a helyzet szerinte néhány év múlva sokkal jobb lesz. A miniszter nagyszabású terrortámadás veszélyére figyelmeztette a kormányt. Egy ilyen támadás célpontjai szerinte nagy tömegeket vonzó helyszínek lehetnek, köztük éjszakai szórakozóhelyek, bevásárlóközpontok, vagy futballmérkőzések.

Nemrég megerősítetlen hírek jelentek meg a brit sajtóban olyan értesülésekről, amelyek szerint terroristák robbanóanyaggal megrakott kisrepülőgépeket akarnak nekivezetni futballstadionok zsúfolt lelátóinak.

Lord West szerint 2000 óta 16 jelentősebb terrortámadási kísérlet volt Nagy-Britanniában. Tizenkettőt a biztonsági szervek akadályoztak meg, három "különböző okokból" nem sikerült, egy pedig sikerrel járt. Ez utóbbi volt a 2005. július 7-i londoni robbantássorozat, amelyben a merénylőkkel együtt 56-an haltak meg. A biztonsági miniszter szerint az erőszakos szélsőség terjesztői a brit muszlim közösség fiatal tagjait manipulálják, ugyanazokkal a módszerekkel, ahogy "a nácik és a szélsőséges kommunisták tették a fiatalokkal". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS