2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mégsem vonulhatnak fel az újnácik a prágai zsidó negyedben

2007. október 31. 15:39, utolsó frissítés: 15:39

Ismét megtiltotta a prágai önkormányzat, hogy cseh újnácik november 10-én a főváros egykori zsidó negyedében, vagy annak közelében meneteljenek - jelentették be szerdán Prágában. "A Fiatal Nemzeti Demokraták nyolc menetet jelentettek be. Mindegyiket betiltottuk" - közölte újságírókkal Rudolf Blazek főpolgármester-helyettes.

Az önkormányzat szerint a tervezett tüntetés alkalmas nemzeti és vallási ellentétek szítására, s a rendezők által hivatalosan deklarált cél - az iraki beavatkozás elleni tiltakozás - nem hiteles. Az önkormányzati döntés indoklása ugyanaz, mint az előző két esetben, amikor a városi bíróság a döntést felülbírálta és semmisnek nyilvánította. A bíróság szerint ugyanis a városi önkormányzatnak nincs joga betiltani a tervezett menetet.

"Kezdeményezni fogjuk a képviselőházban a gyülekezési törvény módosítását. Elfogadhatatlan az a helyzet, amikor nyilvánvaló provokációs célzatú rendezvényeket a hatályos szabályok értelmében engedélyeznünk kellene" - magyarázta a helyzetet Blazek.

Az egyre nagyobb indulatokat kavaró ügy immár másfél hónapja húzódik. A cseh neonácik a hírhedt Kristályéjszaka, a németországi zsidóellenes pogrom 69. évfordulóján akartak felvonulni a prágai régi zsidónegyedben.

A felvonulás ellen a csehországi zsidó hitközség és több civil szervezet is erélyesen tiltakozik. A zsidó hitközség a tervezett útvonal egyik pontján imanapot hirdetett, s jelezte, hogy nem engedik tovább a menetet. Az anarchisták is bejelentették, hogy a helyszínen fognak tiltakozni az újnácik ellen. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS