2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ötvenezer beteg jut egy orvosra Libériában

2007. október 31. 14:27, utolsó frissítés: 14:27

Óriási orvoshiány tapasztalható Libériában, az afrikai országnak legkevesebb 1200 szakképzett doktorra lenne szüksége, ám csupán 120-an dolgoznak – írja a BBC. Közülük 70-en külföldiek, akik nemzetközi segélyszervezeteken keresztül kerültek az országba. Nemcsak orvosokban, hanem asszisztensekben, laboránsokban és más egészségügyi dolgozókban hiány van.

Az alulfizetett orvosok vagy külföldre vándorolnak, vagy a nagyobb városokban helyezkednek el, így a legégetőbb szükségben a falvak vannak. A doktori fizetés 200 dollár körül mozog – ahhoz, hogy több szakembert vonzzanak haza, meg kellene ötszörözni a fizetésüket.

Az országban egyetlen egyetemen van orvosképzés, évente 6-12 végzős kerül ki az intézményből. Kollégiumi szobáikban nemcsak vezetékes víz, de villany sincs. Amint a diákok elmondták, naponta legalább hat órát kellene tanulniuk, ami gyertyavilágnál nem egyszerű dolog. “Az sincs, amit együnk” – tette hozzá egyikük. A dékán elismerte, hogy vannak problémák, de hangsúlyozta: szakemberek dolgoznak az áramszolgáltatás visszaállításán, a kormány pedig azt ígérte, biztosítja a diákoknak mindazt, amire szükségük van.

A szakemberhiány miatt a nyugdíjba vonult orvosok is újra szolgálatba állnak. Egyikük, Peter Coleman volt egészségügyi miniszter elmondta, egy-egy orvosra ötvenezer beteg jut. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS