2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az USA 43,5 milliárd dollárt költött hírszerzésre 2007-ben

2007. október 31. 10:48, utolsó frissítés: 10:48

Az Egyesült Államok 43,5 milliárd dollárt költött hírszerzésre a 2007-es pénzügyi évben - közölte helyi idő szerint kedden Washingtonban Mike McConnell nemzeti hírszerzési igazgató (DNI). Összehasonlításképpen: körülbelül ekkora egy szegény afrikai ország, pl. Etiópia össz-GDP-je egy évre.

Kilenc éve ez az első alkalom, hogy nyilvánosságra került adat arról, mennyi pénzt fordít az amerikai kormányzat kémkedésre. A 16 hírszerző szervezet tevékenységét összehangoló McConnell egy nyilatkozatban közölte az adatot, hozzátéve egyúttal: az már nemzetbiztonsági érdekeket sértene, ha az egyes szervezetekre is lebontaná a költségvetési számot.

Annyit azonban tudni lehet, hogy a szóban forgó pénzből fizették a felderítő szervek 100 ezer munkatársának bérét, és ebből finanszírozták több milliárd dolláros szupertitkos műholdak, repülőgépek, fegyverek és berendezések fejlesztését, fizettek elemzőknek és kémeknek, vásároltak számítógépeket, programokat.

A DNI irodája még májusban közölte, hogy a hírszerzési költségvetés mintegy 70 százalékából külső szerződéses partnereknek fizetnek különböző technológiákért, szolgáltatásokért, elemzésekért.

A hírszerzési költségvetés egy évtized alatt harmadával bővült - mondta Steve Kosiak, a washingtoni Center for Strategic and Budgetary Assessments független kutatóintézet szakértője.

Az egyik leghíresebb felderítő szervezet, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) 1997-es és 1998-as költése ismert: a szervezet akkor nyilvánosságra hozta, hogy 26,6, illetve 26,7 milliárd dollár volt a költségvetése.

A CIA és több hírszerző szervezet, köztük a Nemzeti Felderítő Iroda (NRO), a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA), valamint a Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) minden eszközt igénybe vesz, hogy titokban maradjanak a költségvetési számok. Azzal érvelnek, hogy Amerika ellenségei megsejthetnek bizonyos titkokat, ha évről évre nyomon követik a pénzügyi adatokat.

Kormányon kívüli nemzetbiztonsági szakértők becslése szerint az amerikai védelmi költségvetésnek általában 10 százalékát fordítják hírszerzésre. A 2007-es védelmi költségvetés 430 milliárd dollárt, a háborús pótköltségvetés további közel 200 milliárd dollárt tett ki. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS