2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csádban három újságírót is fogva tartanak a gyermekrablókkal együtt

2007. október 31. 09:56, utolsó frissítés: 09:56

A 103 gyermek többsége - akiket a Zoé Bárkája nevű francia civil szervezet állítólag örökbefogadás célból Csádból Franciaországba próbált szállítani - nem dárfúri, azaz szudáni árva, hanem csádi és élnek szülei - jelentette ki kedden a párizsi RTL rádióban Bernard Kouchner francia külügyminiszter legfőbb tanácsadója. Eric Chevalier szerint a nemzetközi szervezetek hamarosan számadatokkal erősítik meg kijelentését.

A gyermekek egy csádi árvaházban, a vöröskereszt felügyelete alatt vannak jelenleg, melynek szóvivője, Véronique Taveau korábban megerősítette: elbeszélgetnek a gyerekekkel, hogy megtudják, honnan származnak. A munkát az UNICEF és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának a részvételével végzik. Taveau kilátásba helyezte, hogy amikor vége lesz a beszélgetéseknek és ellenőrzik az információkat, a csádi kormány nyilvánossá teszi azokat.

A Zoé Bárkája nevű civil szervezet azt állítja, hogy darfúri árvákat akartak megmenteni a Csáddal szomszédos Szudán polgárháború sújtotta térségéből és franciaországi befogadó családoknál elhelyezni őket. Képviselőik elmondták: a gyermekeket nekik átadó törzsfőnökök arról biztosították őket, hogy valamennyien darfúriak és elvesztették szüleiket.

A szervezetnek a csádi Abéchében őrizetbe vett hat tagja, valamint három francia újságíró ellen hétfőn vádat emelt a csádi bíróság többek között amiatt, hogy állítólag a gyermekeket megpróbálták elrabolni az afrikai országból. A csádi törvények értelmében húsz év kényszermunkával büntethetőek.

Pascale Adréani, a francia külügyminisztérium szóvivője jelezte: Franciaország arra kérte Idriss Déby csádi elnököt, hogy vegyék figyelembe, hogy a francia újságírók munkájukat végezték. Eric Chevalier szerint a csádi hatóságok előbb-utóbb megértik, hogy az újságírókat nem kezelhetik úgy, mint a Zoé Bárkája vezetőit.

A gyerekek szállítására bérelt spanyol repülőgép héttagú legénysége ellen bűnrészesség miatt indult eljárás. A gép belga állampolgárságú kapitányát vádemelés nélkül elengedték a csádi hatóságok. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS