2019. július 17. szerdaEndre
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Visszafoglaltak egy hajót a szomáli kalózoktól

2007. október 31. 09:50, utolsó frissítés: 09:51

Szomáli kalózok újabb teherhajót kerítettek hatalmukba Afrika partjainál hétfőn este, a hajót azonban másnap sikerült visszafoglalnia a legénységnek - közölték kedden különböző források.

Az eset furcsasága, hogy tengerészeti illetékesek szerint a hajót saját szomáli biztonsági őrei kerítették hatalmukba, olyan emberek, akiket éppen azért küldtek a fedélzetre, hogy vigyázzanak a teherszállító biztonságára.

A legénység kedden a hajón tartott fegyverekkel visszafoglalta a járművet a nyolc támadótól - mondta el később egy helyi vezető. Az incidensnek állítólag áldozatai is vannak, de nem tudni pontosan a halottak és a sebesültek számát. Míg az első tájékoztatások azt írták, hogy dél-koreai a hajó, később kiderült, hogy valójában észak-koreai.

Szintén kedden a szomáli átmeneti kormány engedélyével egy amerikai hadihajó üldözőbe vette az ország területi vizein, az Ádeni-öbölben azt a japán teherhajót, amely még vasárnap került kalózok kezére. Az amerikai haditengerészet bejelentése szerint előbb figyelmeztető lövést adtak le, majd tüzet nyitottak, s elsüllyesztettek több, a kalózok által használt gyors motorcsónakot. A szóvivő szerint még tart az akció a hajó visszafoglalására. Sérültekről, áldozatokról egyelőre nem érkezett hír.

Az elmúlt években amerikai és NATO-hadihajók járőröztek Afrika szarvánál, hogy megfékezzék a kalózokat Szomália partjainál, ahol a nemzetközi támogatást élvező átmenti kormány próbál rendet teremteni a 15 éve tartó anarchiát követően. (MTI/AP/AFP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS