2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sarkozy 100 százalékos fizetésemelést kér

2007. október 30. 15:29, utolsó frissítés: 15:29

"Többet dolgozni, többet keresni" - Nicolas Sarkozy francia államfő elnökválasztási kampányígéretét elsőként önmagának kívánja betartani: a francia nemzetgyűlés kedden kezdi megvitatni az elnöki hivatal költségvetésének megháromszorozásáról (32 millióról 100 millió euróra emeléséről), és ezen belül a köztársasági elnök fizetésének megduplázásáról szóló törvénytervezetet.

Emmanuelle Mignon, az elnöki hivatal kabinetfőnöke a Le Figaro című napilapnak a fizetésemelés egyik legfőbb érveként említette, hogy az előző államfő, Jacques Chirac nyugdíjasként látta el a köztársasági elnöki feladatokat. De mivel az 53 éves Sarkozy nyugdíjat még nem kaphat, havi összjövedelme fele elődjének, s ezért logikus lenne fizetését annyival megemelni, hogy legalább annyit keressen, mint elődje.

A másik fontos szempont a miniszterelnöki és az elnöki hivatal költségvetésének összehangolása, ugyanis míg Sarkozy éves jövedelme jelenleg 101 488 euró, miniszterelnöke ennek több mint kétszeresét keresi: évi 240 ezer eurót. Amennyiben a francia nemzetgyűlés megduplázza az elnök fizetését, az még mindig messze el fog maradni Angela Merkel német kancellár keresetétől, aki évente 272 400 eurót visz haza, s ezzel Európa legjobban fizetett vezetője. Az amerikai elnök tartja a világrekordot 342 500 euróval.

Az sem elhanyagolható tény a keddi francia napilapok szerint, hogy Sarkozy nettó hatezer eurós havi fizetése fele államtitkárai jövedelmének. Az államfőnek ugyanakkor mandátuma idején minden költségét, még szabadsága idején is automatikusan az elnöki hivatal fedezi.

A fizetésemelést a megszorító intézkedések bejelentése közepén a választók felé rossz üzenetnek tartó ellenzéki képviselők is elismerik, hogy az átláthatóság érdekében érdemes lenne a köztársasági elnök fizetését az Elysée-palota költségvetésétől függetlenül, elfogadható szinten megállapítani, és attól kezdve az elnök is maga fedezhetné személyes költségeit.

A Libération szerint ugyanis Charles de Gaulle tábornok volt az utolsó olyan francia köztársasági elnök, aki hajlandó volt saját pénztárcáját időként elővenni. Ő még a hivatalába látogató unokái uzsonnáját is kifizette az Elysée-palotának. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS