2019. július 16. keddValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szélsőjobboldali Nemzeti Gárda Csehországban

2007. október 30. 15:10, utolsó frissítés: 15:10

Nemzeti Gárdát hozott létre Csehországban a szélsőjobboldali Nemzeti Párt - adta hírül a prágai tömegtájékoztatási eszközökben általában újnácinak minősített tömörülés honlapja.

A cseh Nemzeti Gárda megalakítására állítólag vasárnap került sor Prágában, amikor a párt néhány tucatnyi híve nagygyűlést tartott a Vencel téren Csehszlovákia megalakulásának 89. évfordulója alkalmával. "Ez egy félkatonai szervezett csoport, amely nem csak gyűléseinken fog szolgálatot teljesíteni, hanem katasztrófák esetén is" - idézi a honlap Petra Edelmannová pártelnököt.

A cseh Nemzeti Gárda első parancsnoka, Michal Kubík szintén tagja a párt vezetőségének. Szerinte a Nemzeti Gárda elsősorban azért jött létre, hogy segítsen a cseh nemzetnek.

"A Nemzeti Gárda segítséget fog nyújtani a természeti katasztrófáknál, azok következményeinek eltávolításakor, továbbá őrző és védő feladatot lát el mindenütt, ahol azt az elnyomott és veszélyeztetett cseh illetve morva kérni fogja" - olvasható a gárda parancsnokának a honlapon közzétett nyilatkozatában.

Michal Kubík szerint a gárda létrehozásának okait három csoportba lehet osztani. Az első, hogy az országos rendőrség Ivan Langer vezetése alatt képtelen biztosítani a polgárok nyugalmát és biztonságát. A második ok, hogy Vlasta Parkanová védelmi miniszter megszüntette a hadsereg katasztrófaelhárító egységeit. Harmadik okként a parancsnok azt jelöli meg, hogy a csehek, morvák és a sziléziaiak többsége egyre inkább fél az "alkalmazkodásra képtelen kisebbségektől, a bevándorlóktól", akiket a mai kormányzat úgymond a csehek fölé helyezett.

A Nemzeti Gárdát katonai elvek alapján szervezték meg, de nincs felfegyverezve. A gárda tagjai feladatukat önkéntes alapon térítésmentesen végzik - írja a honlap.

A Nemzeti Gárda állítólagos megalakulása egyelőre semmiféle visszhangra nem talált a cseh közvélemény és a politikusok körében. Egyedül Ivan Langer belügyminiszter jelentette ki, hogy számára emberileg a gárda megalakulása elfogadhatatlan.

A szélsőjobboldali nemzeti-konzervatív Nemzeti Párt 1998 óta legálisan működő szervezet, amely a tavalyi képviselőházi választáson 14 régióban indított jelölteket és a szavazatok 0,17 százalékát szerezte meg. A tavalyi önkormányzati választáson két észak-morvaországi településen összesen hét képviselői helyet szerzett, s az egyik faluban a párt jelöltje szerezte meg a polgármesteri tisztséget.

A párt ellenzi Csehország európai uniós és NATO-tagságát, semlegességet és nemzetállamot akar. Elutasítja az amerikai radarállomást is. A párt rendezvényeit a rendőrség több esetben is törvénysértésre hivatkozva feloszlatta, néha erőszakkal. Petra Edelmannová pártelnök ellen legutóbb az idei év elején indítottak vizsgálatot romákat sértő kijelentései miatt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS