2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kalózok garázdálkodnak a szomáli vizeken

2007. október 30. 15:01, utolsó frissítés: 15:01

Szomáli kalózok ezúttal egy dél-koreai hajót kerítettek hatalmukba - közölték tisztviselők kedden. Paddy Ankunda, az Afrikai Unió egyik szóvivője szerint a támadók hétfő este térítették el a hajót a szomáli főváros, Mogadishu közelében.

A CNN amerikai hírtelevízió internetes honlapja szerint a szomáli átmeneti kormány engedélyével az ország vizeire ért az Arleigh Burke amerikai romboló. A hadihajó azokat a kalózokat üldözi, akik előző nap egy japán hajót kerítettek hatalmukba.

Az elmúlt években amerikai és NATO-hadihajók járőröztek Afrika szarvánál, hogy megfékezzék a kalózokat Szomália partjainál, ahol a nemzetközi támogatást élvező átmenti kormány próbál rendet teremteni a 15 éve tartó anarchiát követően.

A szomáli vizek a világon a legveszélyesebbek, ellenőrzésükre számos nemzetközi felhívást tettek már, eredménytelenül. A kalózok általában gyorsjáratú motorcsónakjaikkal kerítik be a kiszemelt hajót, majd a fedélzetére szállnak. Akcióikat sokszor azzal magyarázzák, hogy az illegális halászat és a veszélyes anyagok tengerbe ürítése ellen lépnek fel. (MTI/AP/AFP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS