2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fulladás, éhhalál, öngyilkosság a sorsa rengeteg illegális bevándorló afrikainak

2007. október 30. 11:10, utolsó frissítés: 11:10

Spanyolországba illegálisan bevándorolni szándékozó afrikaiak sokasága fulladt meg, halt éhen vagy lett öngyilkos az embercsempészek által rendelkezésükre bocsátott hajón, mert a lelkiismeretlen csempészek becsapták őket, vízzel töltötték fel a vízi jármű tartaléküzemanyag-tartályait, s hamar elfogyott az élelem a tehetetlenül sodródó hajón - mondta el az El País című spanyol lapnak az egyetlen túlélő, egy szenegáli férfi.

Egy spanyol halászhajó talált rá múlt szerdán a Zöld-foki-szigetek közelében a hajóra, és rajta a félhalott Leidi Fallra. A 29 éves férfi beszámolója szerint az illegálisan bevándorolni szándékozó afrikaiakat szállító hajó október 3-án indult el Mauritániából a Kanári-szigetek felé. A negyedik napon derült ki, hogy becsapták őket: tartalék üzemanyag helyett víz volt a tartályokban. Ekkor pánik tört ki a hajón. Amikor elfogyott az élelem, több utast álmában a tengerbe dobtak társai. Volt, aki éhen halt, volt aki öngyilkosságot követett el.

A görög parti őrség 123 illegális bevándorlót állított elő az elmúlt két nap alatt Pszérimosz, Farmakoníszi és Lészvosz égei-tengeri szigetek közelében - közölték hétfőn athéni illetékesek.

A 85 afgán és iraki férfiből álló első csoportot Pszérimosz szigetén állították elő. Az illegális bevándorlók elmondták, hogy csónakokon indultak el a török partokról. A 20 palesztin férfiból álló második csoportot Farmakoníszi szigetén fogták el. A tizennyolc fős, szomáliaiakból és irakiakból álló harmadik csoportot Lészvosz szigeténél mentették ki a tengerből, miután az őket szállító felfújható gumicsónak elsüllyedt. (MTI/AFP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS