2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több vetélytársa is kikelt Hillary Clinton ellen

2007. október 30. 09:53, utolsó frissítés: 09:53

Hillary Clinton New York-i szenátor és Rudy Giuliani volt New York-i polgármester a demokrata, illetve a republikánus párti elnökjelöltség legesélyesebb várományosa a 2008-as elnökválasztás előtt.

Az elnökválasztások kimenetelét immár 20 éve nagy pontossággal előrejelző úgynevezett Iowai Elektronikus Piac szerint - amelyet az Iowai Egyetem professzorai működtetnek politikai információk "értékesítésére" - Clinton-Giuliani párviadal várható, amely a demokrata jelölt mintegy 4 százalékpontos győzelmével fog végződni.

Jóllehet még több mint egy év hátra van a választásokig, az iowai piac a két New York-i politikus kiemelkedését valószínűsíti. A mutatók szerint Clinton 70 százalékos eséllyel szerzi meg pártja jelöltségét, míg az őt követő Barack Obama szenátornak erre 16 százalék esélye van. A republikánus oldalon szorosabbnak látszik a verseny, Giuliani 40 százalékos eséllyel vezet, a második Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó 31,5 százalékkal.

A demokrata elnökjelöltség legesélyesebb várományosa, Hillary Clinton volt first lady ellen a napokban több vetélytársa kikelt. John Edwards demokrata politikus, volt szenátor "washingtoni bennfentesnek" nevezte Clintont, arra buzdítva a szavazókat, hogy forduljanak el a lobbisták és érdekcsoportok által működtetett korrupt washingtoni politika szereplőitől.

Barack Obama a hétvégén kijelentette: az eddigieknél nyíltabb és erőteljesebb harcot fog vívni Clinton ellen; azzal vádolta a volt first ladyt, hogy nem őszinte a fontos politikai kérdésekben. Mint mondta, Clinton azért tudott kiugrani a mezőnyből, mert eddig kesztyűs kézzel bánt vele.

Clintont támadta vasárnap Giuliani is, aki kifogásolta, hogy Bill Clinton felesége azt hirdeti, milyen külpolitikai lépéseket tenne a megválasztása és beiktatása közötti időszakban. A volt New York-i polgármester leszögezte: az amerikai elnök mandátuma nem a választásig (2008. november 4.), hanem a következő elnök beiktatásáig (2009. január 20.) tart, következésképp addig nem irányíthatja helyette a külpolitikát senki más.

Az amerikai média az öt hónapja kezdődött elnökválasztási kampány alatt nagyjából öt jelöltre szűkítette figyelmét, holott még 17 republikánus és demokrata politikus küzd pártja jelöltségéért - állapította meg a Joan Shorenstein Sajtóközpont hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmányában. A tanulmány készítői azt is megállapították, hogy a két legnépszerűbb politikus, Clinton és Giuliani bemutatása korántsem volt barátságos: tíz tudósításból négy kedvezőtlen képet festett róluk, három semleges hangnemű volt és csak három sugallt pozitív üzenetet.

Az amerikai közvélemény jobban érdeklődik a kampányhírek iránt mint a korábbi választásoknak ebben a szakaszában, de még így is csak minden negyedik amerikai követi figyelemmel a kampányküzdelmet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS