2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lemondott Szomália miniszterelnöke, a 14. kormány is megbukott

2007. október 29. 16:37, utolsó frissítés: 16:37

Benyújtotta lemondását hétfőn Szomália átmeneti kormányának miniszterelnöke, ezzel véget ért a közte és az államfő között hónapok óta tartó hatalmi harc - közölték illetékesek. Az államfő elfogadta Ali Mohamed Gedi lemondását, és még aznap ideiglenes miniszterelnököt jelölt ki Salim Aliyow Ibrow eddigi miniszterelnök-helyettes személyében.

A Gedi és Abdullahi Yusuf elnök közötti feszültség, amelynek forrását politikai és hatásköri kérdésekben fennálló nézeteltéréseik képezték, hetek óta megbénította az országot csak részben ellenőrzése alatt tartó átmeneti kormány működését.

A jelenlegi átmeneti kormány létrehozása volt 1991 óta a 14. kísérlet arra, hogy működő központi kormányt állítsanak fel a polgárháború tépte afrikai országban.

Miközben az ország élén hatalmi viszály dúlt, a fővárosban harcok zajlottak az iszlamista kormányellenes erők és a hadsereg, valamint a hadsereget támogató etióp csapatok között. Hétfőn is szórványos lövöldözés hallatszott a fővárosban, egy ember aknatámadásban meghalt.

Az iszlamisták mintegy hat hónapig tartották ellenőrzésük alatt az ország déli részét, és a harcok máig nem szűntek meg. Több ezer civil vesztette életét a fegyveres konfliktusban. (MTI/AP/Reuters/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS