2019. július 16. keddValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Életfogytiglant kapott a moszkvai sorozatgyilkos

2007. október 29. 16:26, utolsó frissítés: 16:26

Életfogytiglani szabadságvesztésre és kényszergyógykezelésre ítélték hétfőn Moszkvában Alekszandr Picsuskin sorozatgyilkost, a "bitcai rémet", akit 48 rendbeli gyilkosságban és három gyilkossági kísérletben találtak bűnösnek. Az ítélet nem jogerős.

Picsuskin az orosz fővárosban, a bitcai parkerdőben követte el rémtetteit. Vlagyimir Uszov bíró a szigorú ítéletet a Picsuskin által elkövetett tettek és a gyilkos rendkívüli társadalmi veszélyességével indokolta.

Megállapította: Picsuskinnak szabadságvesztése teljes ideje alatt kényszergyógykezelésnek kell alávetnie magát és pszichiátriai megfigyelés alatt áll majd. "Pszichiátriai elváltozásokban szenved, de ez nem zárja ki beszámíthatóságát, így tetteiért felelősségre vonható" - mondta a bíró.

Az ügyész úgy nyilatkozott, hogy az ítélet igazságos. Az ügyvédek, akik több mint 20 vádpontban kérték Picsuskin felmentését, mivel szerintük azokban az ügyészség nem bizonyította kielégítő módon Picsuskin bűnösségét, csupán annyit mondtak, hogy az esetleges fellebbezésről a védencükkel folytatott megbeszélés után nyilatkoznak.

Picsuskin első ízben 1992-ben ölt, aztán hosszú szünet után, 2005-2006-ban követte el gyilkosságait. Áldozatai túlnyomórészt férfiak voltak. Többnyire a bitcai parkerdőbe csalta őket azzal az ürüggyel, hogy egy kimúlt kutyáról akar megemlékezni, majd legtöbbjüket kalapáccsal megölte és az erdőben rejtette el. Azt tervezte, hogy annyi ember életét oltja ki, ahány kocka van egy sakktáblán, vagyis 64-ét.

Eredetileg 49 gyilkosság és 3 gyilkossági kísérlet vádjával állították bíróság elé, de egy gyilkosságot kitartóan tagadott, ezért azt a vádpontot az ügyészség ejtette, Picsuskin viszont elmondta: hatvannál is több embert ölt meg.

Az utolsó szó jogán a sorozatgyilkos több szempontból helyesbítette az esküdtszék megállapításait, például egyik áldozatával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy azt nem itatta le, mert az illető egyáltalán nem fogyasztott alkoholt. Hangsúlyozta: nem ért egyet azzal, hogy bűncselekményeit különleges kegyetlenséggel követte el. "Ez rituálé volt, az én stílusom. Sem az ügyészek, sem a nyomozók nem tudják, hogy mi volt nálunk az erdőben".

Arról is beszélt, hogy ő nem "megsértette a törvényt, hanem csak elmozdította". Kijelentette: lám, milyen régen rács mögött van, és vagy hatvan ember foglalkozik azzal, hogy bűnös, vagy nem bűnös, de az erdőben ő egyedül volt a bíró, az ügyész és a végrehajtó.

Miután az esküdtszék bűnösnek találta az ellene felhozott vádakban, az ügyész bejelentette, hogy a Picsuskin által beismert további 11 gyilkossági ügyben újból nyomozást indítottak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS