2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rákkeltő azbeszttel szennyezett az EP strasbourgi épülete – jó alkalom a bezárásra?

2007. október 29. 14:16, utolsó frissítés: 17:47

A napokban nyilvánosságra került kutatásból kiderült, hogy az Európai Parlament strasbourgi épülettömbjei sokkal több azbesztet tartalmaznak, mint azt korábban feltételezték. Az azbeszt többek között tüdőrákot és rosszindulatú mellhártyadaganatot okoz. A Parlament vezetése azonnali, részletes felmérést írt elő. Az azbesztet folyamatosan távolítják el a strasbourgi épületből, ahol a parlament havonta csupán három és fél napot ülésezik.

Hegyi Gyula szocialista EP-képviselő szerint a tanulmány eredményeinek megismeréséig le kell állítani a strasburgi üléseket, majd a felújítás idejére be kell zárni az épületet. A magyar képviselő szerint ezáltal nem veszélyeztetnék a dolgozók egészségét s rengeteg pénzt és energiát is megtakarítanának. A több ezer alkalmazott és képviselő havi utazgatása évente mintegy 200 millió eurójába kerül az európai adófizetőknek és 20 ezer tonna széndioxid kibocsátással jár.

Az Európai Bizottság brüsszeli központját, a Berlaymont-palotát is mentesíteni kellett a rákkeltő azbeszttől. Az épületet 1991-ben ürítették ki, és a tervezett öt év helyett 13 év alatt tették egészségre ártalmatlanná. Az azbeszt okozta egészségkárosodás miatt 35 uniós alkalmazott indított pert,


közülük 18-an meghaltak.

A korrupciós ügyektől sem mentes felújítás költségei a tervezett sokszorosára, közel 997 millió euróra nőttek. Az összeg fele az azbesztmentesítés költsége volt, így egy kiló azbeszt eltávolítása átlagosan egy millió euróba került. A Berlaymont-palota felújítása annyira költséges volt, hogy többek szerint olcsóbb lett volna lebontani és egy új épületet építeni a helyére.

Az épületek szigetelésére, tűzbiztossá tételére használt azbeszt egészségkárosító hatása már a 40-es, 50-es évek óta ismert, a teljes tiltása csak 2005 óta lépett életbe. Hegyi felhívta a figyelmet arra, hogy az azbeszt miatti daganatos betegségek kialakulása körülbelül 20 évbe telik, ezért a következő 10-20 évben akár több tízezer áldozatra is lehet számítani.

– A strasbourgi épületnek más egészségi kockázatai is vannak – emlékeztet a szocialista képviselő. – Pár évvel ezelőtt, több megbetegedést követően, veszélyes legionella baktériumot találtak a melegvíz-hálózatban, amely azért tudott könnyedén elszaporodni, mert havonta csupán négy napon át üzemelt a rendszer – magyarázza Hegyi Gyula. Világszerte a tüdőgyulladásos megbetegedések mintegy 10 százalékát ez a baktérium okozza. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS