2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tízszeresére nőtt a légszennyezés a kaliforniai erdőtüzek miatt

2007. október 29. 14:02, utolsó frissítés: 14:02

A pusztító erdőtüzek miatt a légszennyezettség mértéke tízszeresen meghaladja az amerikai biztonsági határértékeket Los Angeles környékén és San Diego körül. Az orvosok szerint a levegőben lévő részecskék ilyen koncentrációja akár néhány órán keresztül elégséges ahhoz, hogy arra érzékeny emberek, esetleg légzőszervi- vagy szívbetegek állapota hirtelen rosszabbodjon - írta az amerikai szívgyógyászok szövetségének hírlevele.

1991 óta nem volt ilyen pusztító tűz Kaliforniában: százezreket kellett otthonukból kitelepíteni, eddig 15 halottat találtak. A tüzeket lassan sikerült eloltani, az erős szél is elcsendesedett, de a levegő szennyezettsége továbbra is riasztó.

San Diego területére mozgó mérőeszközöket telepítettek a levegőben lévő részecskék koncentrációjának mérésére. Az elmúlt héten az amerikai szabvány szerint köbméterenként legfeljebb 35 mikrogram apró légszennyező részecskék mennyisége meghaladta a 325 mikrogram értéket. Ezek a füst és a szél elsodorta por formájában kifejezetten károsítják a tüdőt és már meglévő szívbetegség esetén infarktust válthatnak ki.

A hatóságok figyelmeztették a lakosságot, hogy igyekezzenek állandóan otthonukban tartózkodni és folyamatosan használják a megfelelő szűrőkkel fölszerelt légkondicionálást.

Az egyik egyetem professzora, Tom Bonnicksen kiszámolta, hogy a mostani erdőtüzek következtében mintegy 19 millió tonna gáz került a levegőbe. Ez 3,5 százaléka annak, amit az Egyesült Államokban minden, levegőt szennyező szerkezet - üzem, autó, erőmű - évente megtermel. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS