2019. július 17. szerdaEndre
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Férjét válthatja a hivatalban Argentína első választott női elnöke

2007. október 29. 12:59, utolsó frissítés: 14:13

A dél-amerikai országban vasárnap tartottak elnökválasztást. Cristina Fernandez de Kirchner, a távozó argentin államfő felesége a főváros, Buenos Aires egyik szállodájában összegyűlt hívei előtt bejelentette, hogy nagyarányú győzelmet aratott a voksoláson.

Az egyik ellenzéki jelölt, a keresztény-liberális Elisa Carrio elismerte ugyan vereségét, de a többi jelölttel együtt azt hangoztatta: a szavazás menete nem volt kellőképpen átlátható. Elmondta, pártja többséget szerzett szinte valamennyi argentin nagyvárosban, többek között a fővárosban, Buenos Airesben is.

Az urnáktól távozó választópolgárok kikérdezésén alapuló exit-poll felmérések is azt vetítették előre, hogy a jelenleg szenátori tisztséget betöltő first lady a szavazatok 42-46 százalékát megszerezve


első fordulós győzelmet aratott.

A balközép irányultságú Cristina Fernandez de Kirchner Argentína első demokratikusan megválasztott női elnöke lehet, és decemberben válthatja az államfői tisztségben férjét, a peronista Nestor Kirchnert.

A Kirchner családA Kirchner család


Argentínának már volt női elnöke, Isabel Peron, Juan Peron elnök harmadik feleségének személyében, aki azt követően került az állam élére, hogy férje 1974-ben meghalt. Isabel két évig volt elnök, majd egy katonai puccs végett vetett hatalmának.

A szavazás egyébként kötelező Argentínában – így próbálják a politika iránt kevés érdeklődést mutató polgárokat voksolásra bírni. Ám kevés önkéntes akadt, aki a szavazókörzeteket felügyelte volna; emiatt több helyiség csak későn nyitott, illetve később zárt be, mint ahogy előre tervezték. A voksolásra várakozók közül hárman meghaltak – jelenti a BBC.

Felipe Noguera politikai elemző szerint bármi is az ok, Kirchner asszony, bár férjéhez hasonlóan vélekedik politikai és ideológiai kérdésekről, valószínűleg sokkal nyitottabb lesz az ellenzékkel folytatott párbeszédre.

Míg az elnök inkább a háttérben kötött szövetségeket, felesége sziporkázóan szenvedélyes szónok, talán ezért is örvend nagy népszerűségnek az Evita-kultusz hívei körében.

KampányfotóKampányfotó


Más elemzők szerint valójában férje fogja gyakorolni a hatalmat továbbra is a háttérből. Nestor Kirchner még nem adott hivatalos indoklást, miért vonul vissza, illetve miért feleségét nevezte meg utódjaként.

Cristinának láthatóan nem sikerült meggyőznie a középosztálybeli, városi szavazókat, akik az emelkedő infláció és a törékeny gazdaság állapota miatt aggódnak. Ők azok, akik a hat évvel ezelőtti gazdasági válságot a leginkább a bőrükön érezték, az ő bizalmuk megnyerése lesz Cristina Kirchner legfőbb kihívása.

Az elnök asszony beszédében a szegénység és a munkanélküliség elleni harcot nevezte prioritásnak. Bár a gazdaság évi 8%-os ütemben növekszik, ez a két probléma még mindig a legégetőbb az országban. Cristina Kirchner nyilatkozataiból azonban nem tudni, milyen konkrét tervei vannak, milyen politikát kíván folytatni, és milyen jövőt tervez Argentínának.

Forrás: MTI/AFP/Reuters/ITAR-TASZSZ, BBC

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS