2019. július 16. keddValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Malina Hedvig feltételezett támadója újabb magyarverésbe keveredett

2007. október 29. 12:00, utolsó frissítés: 12:00

Újnácik randalírozásának volt a részvevője a közelmúltban az a Robert B. nevű nyitrai bőrfejű, aki nagy valószínűséggel a magyar egyetemista, Malina Hedvig egyik támadója volt.

A Nyitrán módfelett gyakori szélsőséges erőszak legutóbbi megnyilvánulásakor a bőrfejűek a helyi színház épülete előtt vertek meg békés fiatalokat. Az incidenst a rendőrség előbb megpróbálta figyelmen kívül hagyni, de egy civil szervezet panasza és a tanúk vallomása után az ügyben mégis vizsgálatot indított.

A SITA hírügynökség vasárnap esti közlése szerint az október 19-iki támadás egyik szemtanúja ismerte fel Robert B.-t. A nyílt magyarellenességét nem tagadó fiatal bőrfejűt a rendőrség kihallgatta; előbb tagadott, végül beismerte, hogy ott volt a békés fiatalokra támadó szélsőségesek között, akik a szemtanúk szerint: "Jöttek, vertek, eltűntek", így az egész támadás mintegy 40 másodpercig sem tartott. Robert B. több társának nevét is elárulta.

De mert időközben a lapok megírták, hogy a rendőrség igyekszik szemet hunyni a támadás fölött, és az Emberek a Fajgyűlölet Ellen (LPR) nevű civil szervezet is feljelentést tett, pénteken este a nyitrai rendőrség razziát tartott. A város szórakozóhelyeiről a Nemzeti Ellenállás nevű "félszélsőségesként" emlegetett társaság több emberét előállította. A hírügynökség úgy tudja, Robert B. is rokonszenvez ezzel a "drogosok és homoszexuálisok ellen" már többször tüntető társasággal, az egyik ilyen akciójukon ő volt az első zászlóvivő.

A hét végén, a csernovai csendőrsortűz élesen magyarellenesre hangolt századik évfordulójának az emlékünnepségén is sok volt a bőrfejű, és nagy számban láttatták magukat a pártként betiltott, de civil szervezetként továbbra is tevékenykedő szélsőséges Szlovák Testvéri Közösség (SP) emberei, akik a kormányhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) élén álló Ján Slota szónoklata alatt emelték magasba a zászlóikat.

Vasárnap este már több internetes portál is idézett Slota csernovai beszédéből, így tudni lehet, hogy a "ma is elevenen élő magyar sovinizmust" vádolva gróf Apponyi Albertet, Göncz Árpádot és Orbán Viktort szidalmazta többek között. "Hiba volt, hogy annak idején menedéket nyújtottunk a törökök elől gyáván megfutamodó és a mi szlovák hegyeinkbe menekülő magyaroknak, ahelyett, hogy hagytuk volna: hadd marcangolják szét és hadd hurcolják el őket a törökök Isztanbulba" - mondta Slota. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS