2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Izrael bocsánatot kért Törökországtól, Baradei beolvas

2007. október 29. 11:00, utolsó frissítés: 11:02

Bocsánatot kért Törökországtól Ehud Olmert izraeli kormányfő azt követően, hogy Ankara tiltakozott légterének szeptemberi megsértése miatt, amikor izraeli harci gépek csapást mértek egy szíriai célpontra - közölte vasárnap egy izraeli tisztségviselő.

A tájékoztató idézte Olmertnek a kormány heti zárt ülésen mondott szavait, amelyek úgy hangoztak, hogy ha az izraeli gépek valóban beléptek a török légtérbe, azzal nem akarták aláásni, vagy megkérdőjelezni Törökország szuverenitását, amit Izrael tiszteletben tart.

Izrael eddig nem szolgált részletekkel a szeptember 6-i légicsapásról, amelynek célpontja egyes elemzők szerint egy készülő atomreaktor volt. Szíria cáfolta, hogy lenne ilyen létesítménye, és azt közölte, hogy egy használaton kívüli kaszárnyát érte a támadás.

Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) igazgatója önbíráskodásnak nevezte vasárnap a Szíria elleni izraeli légicsapást, és felvilágosítást követelt a művelet célpontjáról. "Egészen a mai napig nem kaptunk semmiféle információt, amely szerint Szíria titkos nukleáris tevékenységet folytatna" - mondta Baradei a CNN amerikai hírtelevízióban.

"Rendelkezésünkre áll egy rendszer, amelybe, ha egy ország megtudja egy másikról, hogy atomprogram kifejlesztésén dolgozik, akkor hozzánk fordulhat ezzel. Nekünk jogunk van a helyszínen vizsgálódni. De ha először bombáznak, azután kérdeznek, az teljesen aláássa a rendszert, és nem vezet megoldáshoz" - mondta. "Őszintén szólva, nagyon nyugtalanítónak tartom a helyzetet" - tette hozzá a NAÜ igazgatója..

Baradei a CNN műsorában Iránról is beszélt. Elmondta: nincs semmiféle bizonyíték arra vonatkozóan, hogy Irán ténylegesen nekilátott volna atombomba előállításához. A NAÜ vezetője úgy vélte, hogy a perzsa államnak, még ha tényleg ezzel próbálkozna, akkor is még hosszú évekre lenne szüksége ahhoz, hogy atomfegyver birtokába jusson. Baradei úgy ítélte meg, hogy az Egyesült Államok közelmúltbeli fenyegetéseivel csak "olajat öntött a tűzre". "Van időnk. A diplomáciai eszközökön és az ellenőrzési tevékenységen kívül nem látok más megoldást" - hangoztatta. (MTI/Reuters/AP, MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS