2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kudarcot vallott a szudáni békekonferencia

2007. október 29. 09:48, utolsó frissítés: 09:48

Megkezdődött, de rögtön kudarcot is vallott a nyugat-szudáni tartománnyal, Darfúrral foglalkozó békekonferencia: bár a tanácskozás szombaton a terveknek megfelelően kezdetét vette a líbiai Szirt városában, a legfőbb felkelő csoportok nem jelentek meg, s így Moammer el-Kadhafi líbiai vezető már nyitóbeszédében kudarcról beszélt, hozzátéve, hogy a tanácskozást be kell fejezni.

Ugyanakkor a szudáni kormány bejelentette, hogy Darfúrban azonnali hatállyal és egyoldalúan tűzszünetet léptet életbe. Erről a béketárgyaláson részt vevő szudáni kormányküldöttség vezetője számolt be.

Kadhafi beszédében "alapvető fontosságú csoportosulásnak" mondott két - a tárgyalást bojkottáló - felkelő mozgalmat, az SLM/A-t és a JEM-et , melyek vezetői nélkül "nem lehet békét kötni". (E mozgalmak nyolc különböző frakciója nem képviselteti magát a békekonferencián, s nem jelent meg a szudáni felkelők történelmi vezetője, Abdel-Váhed Mohammed Núr sem.) "Úgy látom, hogy ezt a konferenciát itt be kell fejezni" - szögezte le a líbiai vezető.

A tanácskozásra a szudáni kormány jelentős, mintegy 30 fős küldöttséget küldött, de a másik oldalt csak hat kisebb jelentőségű felkelő csoport képviseli. Ez a bojkott eleve minimálisra csökkentette annak esélyét, hogy az ENSZ és az Afrikai Unió bábáskodása mellett létrejött tanácskozás valamiféle konkrét eredménnyel fejeződjön be.

Szudán nyugati tartományában, Darfúrban a felkelő csoportok 2003 februárja óta harcolnak a kormánycsapatok ellen, a terület természeti erőforrásainak igazságosabb megosztását, valamint nagyobb autonómiát követelve: a háború eddig a különböző nemzetközi becslések szerint 200 ezer halottat követelt, több mint 2 millió embert pedig otthonaik elhagyására kényszerített.

A szudáni kormány által bejelentett egyoldalú tűzszünetet már jó előre beharangozták, így az nem keltett meglepetést. A lépés célja az volt, hogy "pozitív légkört" teremtsen a tárgyalásokhoz. (MTI/AFP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS