2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mianmarban szabadon engedtek 87 politikai foglyot

2007. október 29. 09:18, utolsó frissítés: 09:18

A mianmari (burmai) katonai rezsim szabadon bocsátott 87 fogva tartottat azok közül, akiket a múlt havi kormányellenes tüntetések leverése során vettek őrizetbe, köztük az ellenzéki Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több mint 50 tagját - közölte a párt szóvivője.

Köztük van 12 buddhista szerzetes és 14 diák. Szabadon bocsátották a 81 éves Hla Pe ellenzéki személyiséget, az NLD végrehajtó bizottságának tagját, továbbá a 76 éves Tajzav Bartha buddhista szerzetest, akit augusztus elején vettek őrizetbe, amiért egyszemélyes tiltakozó akciót tartott a rangúni városháza előtt.

A mianmari hivatalos tömegtájékoztatás szerint tízen vesztették életüket, amikor a hadsereg egy hónappal ezelőtt leverte a két évtizede leghevesebb kormányellenes megmozdulásokat, de nyugati kormányok szerint a valódi veszteség ennél jóval nagyobb lehet. A rezsim közlése szerint csaknem 3 ezer civilt és buddhista szerzetest tartóztattak le, majd közülük néhány százat a kihallgatás után elengedtek.

Megfigyelők azt gyanítják, hogy a tábornokok kiürítik a rangúni börtönöket, és a politikai foglyokat az ország távoli sarkaiba viszik az ENSZ mianmari különmegbízottja, Ibrahim Gambari november első hetében esedékes látogatása előtt. Gambari hat ázsiai országot felölelő körútja végén utazik Mianmarba, hogy rábírja a rezsimet a házi őrizetben lévő ellenzéki vezetővel, Aung Szan Szú Kjivel (Aung San Suu Kji) folytatandó tárgyalásokra. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS