2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

EU-orosz csúcs: Putyin EBESZ-megfigyelőket hív a választásokra

2007. október 27. 10:48, utolsó frissítés: 10:48

Oroszország kész arra, hogy az EU-val összehangoltan keresse a kiutat az iráni és a koszovói válságból - jelentette ki pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök a portugáliai EU-orosz csúcsértekezlet után.

Putyin elégedetten nyilatkozott a Mafrában tartott huszadik EU-orosz csúcsértekezletről, építő szelleműnek, eredményesnek és hasznosnak nevezte a találkozót. "Oroszország kész folytatni az összehangolt munkát a leszerelés, a stratégiai stabilitás és a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozása területén. Kész együtt keresni más égető kérdések kölcsönösen elfogadható megoldását is, egyebek mellett a közel-keleti rendezés, a koszovói állapotok és az Irán körüli helyzet normalizálásának ügyében" - mondta Putyin.

Az orosz elnök párhuzamot vont az Egyesült Államok európai rakétavédelmi elképzelései miatt zajló moszkvai-washingtoni vita és az 1962-es kubai rakétaválság között. Szerinte gyakorlatilag ugyanaz a helyzet, de ezúttal az orosz határoknál bontakozik ki a fenyegetés. Hozzátette azonban, hogy mégsem lehet "karibi válságról" beszélni, mert azóta gyökeresen megváltozott az orosz-amerikai-európai viszony. Kedvezőnek ítélte meg továbbá azt, hogy "az amerikaiak meghallották" az orosz aggodalmakat, és "gondolkodnak semlegesítésükön".

José Socrates portugál miniszterelnök, az EU soros elnöke a találkozó után közölte, hogy Putyin javaslatot tett az emberi jogok kérdésével foglalkozó, brüsszeli székhelyű közös orosz-EU intézmény létrehozására, az uniós tárgyalópartnerek pedig üdvözölték a kezdeményezést. José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke ezzel kapcsolatosan megjegyezte, hogy Moszkva és Brüsszel egyelőre eltérően ítéli meg az emberi jogok kérdéskörét.

Putyin bejelentette, hogy Moszkva EBESZ-megfigyelőket hív a decemberi oroszországi parlamenti választásra. Megismételte azt is, hogy nem kívánja "önmagának módosítani az alkotmányt", nem kíván harmadszor is indulni az elnökválasztáson, de egyelőre nem gondolkodott azon, hogy mivel fog foglalkozni az elnökválasztás után. Putyin szerint téved az, aki azt hiszi, hogy átül a miniszterelnöki székbe, és áttestálja a kormányfőre az elnöki hatásköröket. "Az orosz elnöki jogosítványok semmilyen csorbítására nem kerül sor" - szögezte le az orosz elnök.

A mafrai csúcstalálkozón alkalmával két szerződést írtak alá az uniós és a moszkvai vezetők. Az egyik egyes acélipari termékek kereskedelmére, a másik a drogkereskedelem elleni közös harcra vonatkozik. (MTI/ITAR-TASZSZ/Reuters/AFP/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS