2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Betelepülőktől fél a Vajdasági Magyar Szövetség

2007. október 27. 10:36, utolsó frissítés: 10:36

A Vajdasági Magyar Szövetséget (VMSZ) továbbra is nagyon aggasztja az, hogy a rendőrség folytatja az üresen álló vajdasági házak összeírását - jelentette ki pénteken újvidéki sajtóértekezletén Pásztor István, a legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke.

A vajdasági magyar politikusok hetek óta napirenden tartják a kérdést, s tiltakoznak egy 200 ezer főre becsült, nem magyar anyanyelvű embercsoport feltételezett vajdasági betelepítése ellen.

A nyugtalanság oka az, hogy Szerbia pár hete megállapodást írt alá az Európai Unióval arról, hogy állampolgárainak bizonyos csoportjai (például egyetemisták, tudósok) a jövő évtől kezdve az általános előírásokhoz képest könnyebben juthatnak vízumhoz, s mehetnek az unióba.

Cserébe vállalta, hogy visszafogadja azokat az illegálisan Nyugat-Európában tartózkodó volt jugoszláv állampolgárokat, akik területén áthaladva mentek Nyugat-Európába, tehát a más jugoszláv utódállamokból eltávozottakat is. Az eltávozottak pontos számát senki sem tudja. A belgrádi hatóságok pár ezer emberről beszélnek, a szerb sajtóban 100-150 ezres, a magyar politikusok körében 200 ezres tömegről szóló becslések keringenek, Brüsszel pedig hallgat.

A Belgráddal szemben bizalmatlanságot tápláló vajdasági magyarok máris azzal számolnak, hogy ezek a menekültek - rendszeresen visszatérő "érv" szerint a "sokat próbált és sokra képes koszovói romák" - mind a Vajdaságba mennek. Tény, hogy Szerbiában sok százezer menekült él, gyakran embertelen nyomorban, szörnyű telepeken. Zömük Dél-Szerbiában található, de Belgrád központjában, a várost átszelő autópálya mellett is találni belőlük több ezret.

Pásztor István pénteken emlékeztetett rá, hogy a szerb alkotmány tiltja a kialakult lakosságszerkezet erőszakos megváltoztatását az ország bármely területén. Közölte ugyanakkor, hogy a VMSZ aggodalmával "hivatalosan" nem fog az Európa Tanács november elején Szerbiába érkező megfigyelőcsoportjához fordulni. Előbb kihasznál minden lehetőséget, hogy szerbiai kereteken belül oldja meg a problémát, s ha az nem sikerül, akkor tájékoztatja a nemzetközi közvéleményt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS