2019. november 22. péntekCecília
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A koszovóiak "nem egy csendes-óceáni szigeten élnek"

2007. október 26. 16:24, utolsó frissítés: 16:24

Ha függetlenné válik is Koszovó, akkor is az Európai Unió és a NATO szoros felügyelete alatt kell maradna - vélekedett egy pénteken megjelent interjúban Wolfgang Ischinger, az EU-t a koszovói nemzetközi összekötő csoportban képviselő diplomata.

A Financial Times brit üzleti napilapnak nyilatkozva Ischinger annak a véleményének adott hangot, hogy a koszovói kérdés kritikus szakaszba érkezett. Ha Szerbia és függetlenségre törekvő, albán többségű tartománya megegyezéssel szeretné lezárni a Koszovó jövőjéről folyó vitát, mindkettejüknek nagyobb készséget kell mutatniuk az engedményekre - vélekedett.

A német diplomata elismerte: lehetséges, hogy Koszovó egyoldalúan kikiáltja függetlenségét. Másrészt úgy vélekedett, hogy a koszovói vezetők is tudatában vannak egy ilyen lépés veszélyeinek. "Nem egy csendes-óceáni szigeten élnek. Mi történne például akkor, ha Szerbia a (koszovói) függetlenség kihirdetését követő napon lezárná a közös határt?" - tette fel a kérdést. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megegyezésre jusson Belgrád és Pristina.

Ugyanakkor Szerbia sem várhatja, hogy nyolc nemzetközi igazgatás alatt töltött év után Koszovó újra szerb fennhatóság alá kerüljön - vélekedett Ischinger. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS