2019. aug. 25. vasárnapLajos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Azerbajdzsán és Örményország jövőre megállapodhat Hegyi-Karabahról

2007. október 26. 16:02, utolsó frissítés: 16:02

Vitájukat lezárva keretmegállapodást írhat alá jövőre Hegyi-Karabahról Azerbajdzsán és Örményország - közölte az ügyben közvetítő Minszk csoport társelnöke pénteken.

Matthew Bryza amerikai külügyi államtitkár-helyettes szerint az aláírásra még a tavasszal tartandó örményországi elnökválasztás előtt sor kerülhet. Mint elmondta, Robert Kocsarján örmény államfő csütörtökön Jerevánban arról beszélt neki, hogy lehetséges egy ilyen dokumentum aláírása.

A Minszk csoport diplomatái, köztük Oroszország és Franciaország képviselői, a két kaukázusi országban folytatnak megbeszéléseket. Bernard Fassier francia közvetítő elmondta: a csoport tagjai azt követően, hogy az azerbajdzsáni fővárosban, Bakuban tárgyaltak, visszatérnek Jerevánba, majd megint Azerbajdzsánba.

Hegyi-Karabah 1991-ben egyoldalúan kimondta elszakadását Azerbajdzsántól. A jogilag Azerbajdzsánhoz tartozó, mintegy 140 ezres, többségében örmény lakosságú terület miatt véres harcok törtek ki Azerbajdzsán és a szomszédos Örményország között, amelyeket 1994-ben tűzszünet zárt le. A terület államjogi státusát a nemzetközi tárgyalásokon tett kísérletek ellenére máig sem rendezték véglegesen. (MTI/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS