2019. aug. 25. vasárnapLajos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nő lehet Argentína elnöke

2007. október 26. 15:24, utolsó frissítés: 15:27

Az előrejelzések szerint az Evita-rajongó szegények és munkások szavazatai révén Cristina Fernandez de Kirchner szenátor lesz a befutó a vasárnapi elnökválasztáson Argentínában.

Halála után több mint 50 évvel még mindig a fél ország szentként tiszteli Eva Peront, Juan Peron egykori elnök második feleségét, aki iskolák, kórházak, árvaházak és öregotthonok ezreit alapította a szegényeknek és kiharcolta a nők szavazati jogát.

Szűnni nem akaró népszerűsége a perónista Fernandez szenátornak, Nestor Kirchner jelenlegi államfő feleségének is jól jön. Az 54 éves politikus "Evita" halála után egy évvel született és egészen más pályát futott be, hívei mégis sok hasonlóságot látnak a két first lady között. "A belőle sugárzó erő, eltökéltség, s ahogy fogalmaz, meg az eleganciája mind-mind Evitára emlékeztet" - mondta egy 72 éves asszony a peronista fészeknek számító Matanza városában a napokban Fernandez kampánygyűlése után.

A szenátor viszont a kampányban igyekszik kerülni az egykori elnökfeleség személyét, hiszen középosztályi szavazókra is számít, akiknek szemében Eva Peron vörös posztó. Mindig is az volt, kezdettől fogva megosztotta az argentin társadalmat, az ország szegényebb fele imádta, a gazdagok és a középosztály gyűlölte - az utóbbiak főleg azért, mert a belőlük kisajtolt pénzből vitte végbe a szociális reformokat, miközben az ország nem bírt kilábalni a gazdasági válságból a Peron-korszakban.

"Evita nagy károkat okozott, fanatikus, vallásos mozgalommá tette a perónizmust. A hagyatéka az intolerancia mindennel szemben, ami ellenkezik a peróni nézetekkel és ez rossz hagyaték" - mondta Felix Luna történész. Fernandez szenátor Eva Peron halálának 55. évfordulóján tartott beszédében hangsúlyozta is, hogy nem kórházalapító szent asszonynak tartja a nagy elődöt, hanem a társadalmi igazságosság militáns bajnokának, és nagy csodálattal tekint rá, de nem kíván az örököse lenni.

Az 1952-ben, 33 éves korában rákban elhunyt Eva Peron - Fernandez szenátorhoz hasonlóan - karizmatikus vezető volt, nagy szónok és híresen jól öltözött, de csak az általános iskolát végezte el, soha nem viselt kormányzati tisztséget és nem is pályázott ilyesmire.

A jogász végzettségű Fernandez viszont három évtizede profi politikus. Karrierjét férjével együtt kezdte, akivel 1976-ban házasodtak össze. 1989-ben Santa Cruzban bejutott a tartományi parlamentbe, 1995-ben pedig beválasztották az argentin törvényhozás felsőházába, a Szenátusba. Saját jogon is politikai nagyágyú. Idén júliusban elhatározta, hogy ringbe száll az elnökségért. Ő lehet a dél-amerikai ország első választott női elnöke. (MTI/AP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS