2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyógyszert az afganisztáni ópiumból!

2007. október 26. 14:42, utolsó frissítés: 14:42

Az Európai Parlament (EP) arra kéri az unió tagállamainak kormányait képviselő Európai Tanácsot, vizsgálja meg annak a lehetőségét, hogyan lehetne nemzetközi felügyelet mellett törvényessé tenni az afganisztáni illegális mákültetvények legalább egy kis hányadát, orvosi célokra történő ópiumtermelés - fájdalomcsillapító-gyártás - szolgálatába állítva ezeket az ültetvényeket.

Az EP internetes tájékoztatása szerint a testület csütörtökön Strasbourgban 368 igen, 49 nem szavazattal és 25 tartózkodással fogadott el jelentést az afganisztáni ópiumtermesztésről.

A máktermesztés Afganisztán mintegy 31 milliós lakosságából több mint 3 millió főt foglalkoztat. A Világbank becslése szerint az ország GDP-jének 40 százaléka összefüggésbe hozható az ópiummal. Afganisztán szállítja a világpiacra az ópiumszármazékok 93 százalékát, és a lázadók, a hadurak, a tálibok, a terrorista csoportok a kábítószer-kereskedelmet tekintik legnagyobb bevételi forrásuknak, veszélyeztetve ezzel Afganisztán politikai stabilitását és gazdasági fejlődését. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS