2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kisebbségekkel foglalkozó EP-testület felállítását javasolják

2007. október 26. 10:53, utolsó frissítés: 10:53

Gál Kinga, az Európai Parlamentben (EP) működő Nemzetközi Kisebbségügyi Intergroup fideszes alelnöke szerint az EP elnökének bevonásával nemzeti kisebbségekkel foglalkozó tanácsadó testületet kellene kialakítani.

Javaslata az Intergroup csütörtöki strasbourgi ülésén hangzott el, amelyet - Tabajdi Csabának, az Intergroup szocialista vezetőjének az elnökletével - közösen tartottak a nemzeti kisebbségek érdekvédelmi szervezeteit tömörítő Európai Népcsoportok Föderális Uniójának (FUEN) vezetőivel.

Mint Tabajdi Csaba és Gál Kinga tájékoztatta az MTI-t, az ülésen szólt arról, hogy mindazon európai parlamenti képviselőknek, akik a kisebbségvédelem területén tevékenykednek, szükségük van egymásra, egymás munkáját kölcsönösen kiegészítik.

Gál Kinga szerint fontos lenne az Európai Parlament elnökét felkérni, hogy kezdeményezze a népcsoportok jogaival foglalkozó tanácsadó testület felállítását, amelyben a FUEN vezető tisztségviselői, európai parlamenti képviselők és szakértők vennének részt, és amely tanácsadó testület háttéranyagokkal, információkkal segítené az európai döntéshozók tevékenységét a népcsoportok védelme területén.

A javaslatot a jelenlévők egyhangúlag elfogadták, az Intergroup és a FUEN így közös levélben kéri fel Hans-Gert Pöttering EP-elnököt a tanácsadó testület felállítására.

Tabajdi Csaba az ülésen arról beszélt, hogy a kisebbségek ügyét európai szinten jobban láthatóvá kell tenni. Az elmúlt héten Lisszabonban elfogadott uniós reformszerződés - magyar javaslatra - tartalmazza a kisebbségekhez tartozó személyek védelmét az unió alapértékei között. Az alapszerződésben szereplő hivatkozás jogi alapul szolgálhat egy uniós kisebbségvédelmi politika kialakításakor - mondta a képviselő.

Hans Heinrich Hansen, a FUEN elnöke Tabajdival közösen javasolta átfogó európai kisebbségi fórum létrehozását az EU többi intézménye, az Európa Tanács, az ENSZ, valamint az EBESZ bevonásával. Tabajdi még 2006-ban javasolta, hogy hozzák létre a kisebbségek európai parlamentjét, amelynek ez a fórum fontos állomása lehet.

Szent-Iványi István liberális EP-képviselő a tanácskozáson azt hangsúlyozta, hogy a reformszerződés jogi személyiséget ad az EU-nak, ami lehetővé teszi, hogy az unió egésze csatlakozzon az Európa Tanács meglévő és jól működő kisebbségvédelmi keretszabályaihoz. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS