2019. aug. 25. vasárnapLajos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kártérítést ajánl Amerika a Blackwater-akció áldozatainak

2007. október 26. 10:39, utolsó frissítés: 10:39

Több tízezer dolláros kártérítést ajánlott fel az iraki amerikai nagykövetség a szeptember 16-i bagdadi lövöldözés áldozatainak, illetve azok családjainak - jelentette a The Washington Post. Mint a lap a hozzátartozóktól és amerikai tisztviselőktől megtudta, a családok vonakodnak elfogadni a felajánlott pénzt, mert nagyobb kártérítésre számítanak.

A bagdadi amerikai diplomáciai képviselet közölte: a kárpótlás nem jelenti annak beismerését, hogy a Blackwater biztonsági cég emberei vétkesek az ártatlan irakiak halálában.

Az amerikai biztonsági magáncég kommandósai a szeptember 16-i lövöldözésben megöltek 17 iraki civilt, köztük gyerekeket. Bagdad szerint a cég emberei, akik egy diplomáciai konvojt kísértek, ok nélkül mészárolták le az irakiakat, és minden áldozat után 8 millió, összesen 136 millió dolláros kártérítést követel.

A Blackwater azt hangoztatja, hogy provokáció történt, a válaszakció jogos volt. Erik Prince, a vállalkozás alapító-elnöke egy hete azonban nem zárta ki, hogy embereik esetleg "hibásan ítélték meg a helyzetet".

A Post értesülése szerint az amerikai nagykövetség egyes esetekben 12 500 dollárt ajánlott fel az áldozatok családjainak. Sokan nevetségesen csekélynek tartják az összeget, amerikai bíróságok előtt akarják beperelni a Blackwatert.

A szeptember 16-i lövöldözés körülményeit felderítő FBI-vizsgálat még nem zárult le. Az amerikai külügyminisztérium két napja nyilvánosságra hozott belső jelentése szerint azonban a tárca nem gyakorol megfelelő ellenőrzést az Irakban és Afganisztánban működő biztonsági magáncégek működése felett, a minisztériumot gyenge koordináció, kommunikáció, ellenőrzés és elszámoltatás jellemzi a biztonsági magáncégek tekintetében. A Blackwater-ügy miatt szerdán távozni kényszerült posztjáról az első vezető beosztású amerikai kormánytisztviselő, Richard Griffin, a külügyminisztérium diplomáciai biztonsági irodájának főnöke. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS