2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

EP-jelentés: kevesebb az etnikai villongás a Vajdaságban

2007. október 26. 10:01, utolsó frissítés: 10:01

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön Strasbourgban elfogadta az EU-szerb viszonyról készült jelentést, amely szerint most kevesebb az etnikai villongás a Vajdaságban, mint korábban, de Szerbiának ügyelnie kell arra, hogy a menekültek beáramlása nem vezethet egy-egy régió etnikai egyensúlyának megbomlásához.

"Szerbia jövője az Európai Unióban van" - ez az első pont a Jelko Kacin szlovén liberális EP-képviselő által készített jelentésben. Ez a jövő azonban - mondta az MTI-nek Schöpflin György, aki néppárti "árnyék-jelentéstevőként" működött közre a dokumentum összeállításában - korántsem közeli, hanem talán akár egy évtizedes távlatot jelent.

Schöpflin szerint Szerbia aligha válhat Törökország előtt az unió tagjává, márpedig Ankara csatlakozását nem várják 2014-nél hamarabb. Úgy látja, Belgrádnak nem elsősorban a gazdasági teljesítmény, hanem inkább a jogállamiság terén van még sok pótolnivalója.

Az EP arra "kéri Szerbiát, hogy oldja meg a nemzetközi bírósággal való teljes mértékű együttműködéssel kapcsolatos, még nyitott kérdéseket". A parlament ugyanakkor felszólítja az EU legfőbb végrehajtó testületét, az Európai Bizottságot, hogy ha ezek a kérdések megoldódtak, írja alá a stabilizációs és társulási megállapodást.

Az elfogadott jelentés "helyesli, hogy Szerbiának sikerült javítania az etnikumok közötti kapcsolatokat, különösen a Vajdaságban, ahol csökkent az etnikai villongások száma, ha nem is szűntek meg teljesen". Az EP arra kéri a szerb hatóságokat, "tegyenek további intézkedéseket a többetnikumú Vajdaságban élő nemzeti kisebbségek fejlődésének előmozdítása és a békés együttélés érdekében". Emellett "biztosítsák, hogy a rendőrség, az ügyészség, a bíróságok és más állami szervek etnikai szempontból semlegesen járjanak el".

A jelentés szerint a kisebbségvédelemre vonatkozó jogi keretrendszer további javításra szorul. Az EP "felhívja a szerb hatóságokat, hogy vegyék fontolóra a területi decentralizáció növelését, különösen a Vajdaság esetében". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS