2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

9 ország növeli afganisztáni jelenlétét

2007. október 26. 09:55, utolsó frissítés: 09:55

Összesen kilenc ország, köztük Magyarország jelentette be a NATO védelmi minisztereinek kötetlen hollandiai találkozóján, hogy növeli jelenlétét Afganisztánban - derül ki a delegációk köréből kiszivárgott információkból.

A felajánlások összesítése még korai lenne, mert több esetben még folynak az egyeztetések az érintettek között, de Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár úgy ítélte meg, hogy az elhangzott ígéretek a szükséges pótlólagos erők 90 százalékát biztosíthatják. A hivatalos és részletes erőfelajánlásokra a monsi NATO-főhadiszálláson a közeljövőben rendezendő tanácskozáson kerül majd sor.

A szövetség elsősorban Afganisztán déli tartományaiban szeretné bővíteni jelenlétét, illetve biztosítani annak folytatását hosszabb távon. A miniszterek most elsősorban ottani hozzájárulásokat vállaltak, illetve az afgán hadsereg kiképzésének további segítését - a szövetségben ez utóbbit is fontos politikai üzenetnek tekintik, hiszen az a cél, hogy az afgán erők mielőbb átvegyék az ellenőrzést a nemzetközi erőktől. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS