2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem lehet időkorlátot szabni a Koszovó-tárgyalásoknak egy szakértő szerint

2007. október 26. 09:51, utolsó frissítés: 09:51

Koszovóról addig kell tárgyalni, amíg az érintettek minden lehetőséget át nem tekintenek, s a megbeszéléseknek nem lehet időhatárt szabni - jelentette ki csütörtökön Belgrádban a kérdés egyik legelismertebb szakértője.

Kai Eide, a norvég külügyminisztérium politikai igazgatója, aki két éve az ENSZ-főtitkár koszovói jelentéstevője volt, egy NATO-szerb közös szervezésű szemináriumon szólalt fel, s kiállt amellett, hogy a függetlenségre törekvő albán többségű szerbiai tartomány sorsáról az ENSZ Biztonsági Tanácsa döntsön, mivel annak a határozatát senki sem kérdőjelezhetné meg.

Minden más megoldás lehetőséget ad ellentétes értelmezésekre, tehát bizonytalan jogi alapot teremt - mondta Norvégia volt NATO-képviselője, akit Belgrádban azért is igen nagyra becsülnek, mert már 2005-ben igen kritikus véleményt mondott a helyi állapotokról.

Erőteljesen bírálta a - szerb népirtásra hivatkozva önkényesen cselekvő - helyi albán vezetést, s az azt mindenben támogató ENSZ-közigazgatást, az UNMIK-ot. Jelentésében kiállt a pogromok után Koszovóban megmaradt szerbek mellett, s csütörtökön Belgrádban is azt sürgette, hogy a Koszovóról szóló tárgyalások ne "elvekről", "nemzeti vágyakról", hanem konkrét, a helyi kisebbségeket, köztük a szerbeket védő szabályokról szóljanak.

A mértékletesség legyen a vezérlő elv, különösen a pristinai hatóságok számára. A koszovói albánok vezetőinek nemcsak a szerbeket kell meggyőzniük arról, hogy soknemzetiségű közösséget szeretnének, hanem saját nemzettársaikat is rá kell venniük arra, hogy ugyanazt akarják - mondta a norvég diplomata. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS