2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kína vadászrepülőket ad el Iránnak?

2007. október 25. 14:33, utolsó frissítés: 14:33

Kína cáfolja azokat a híreket, amelyek szerint saját fejlesztésű vadászrepülőket adna el Iránnak. Az orosz és az izraeli sajtóban csütörtökön megjelent beszámolók szerint Irán szerződést írt alá kéttucatnyi kínai fejlesztésű, J-10 típusú harci repülőgép beszerzésére, ami a két ország közötti fokozottabb katonai együttműködés jelének tekinthető.

"Ez nem igaz, csak egy meggondolatlan híresztelés - mondta Liu Csien-csao (Liu Jianchao), a kínai külügyminisztérium szóvivője. - Kína nem tárgyalt Iránnal J-10-es gépekről."

A Kína és Irán közötti kapcsolatokban alig érezhető a nyugati hatalmak és a közép-keleti ország közötti feszültség, s Teherán továbbra is az egyre növekvő kínai gazdaság fontos olajszállítója.

A teljes egészében kínai tervezésű és gyártású, új generációs J-10-es vadászgép fejlesztését az 1980-as évek végén kezdték meg orosz technológia felhasználásával. Az Oroszországban megjelent beszámolók szerint az Iránnak szánt gépek szállítása jövőre kezdődne, s a szerződés 1 milliárd dollárt értékű lehet. (MTI/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS