2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"A porcelánboltba készülő elefántok leckét vehetnének Robert Ficótól"

2007. október 25. 14:28, utolsó frissítés: 15:37

Tom Lantos, az amerikai képviselőház külügyi bizottsága elnökének Robert Ficóhoz írott levele nem elsődlegesen a tartalma miatt figyelemre méltó, hanem azért, hogy "egyáltalán megíratott és elküldetett", s ahogyan Fico (a sajtó útján) visszaüzent, az azt bizonyítja, hogy a szlovák miniszterelnök fel sem fogja, milyen helyzetbe lavírozta magát - írta csütörtökön a SME című szlovák újság.


"Lantos nem akárki, nem holmi magyar lobbista,

hanem tizenháromszor újraválasztott demokrata, amerikai elnökök külpolitikai tanácsadója, aki nemcsak a washingtoni képviselőház legendás alakja, hanem az antifasiszta összefogásé is" - írta a liberális napilap cikkírója annak kapcsán, hogy a szlovák kormányfő vasárnap elutasítóan reagált Lantos levelére, melyben az amerikai honatya arra szólította fel őt, hogy határolódjon el a Benes-dekrétumoktól, és biztosítsa a szlovákiai magyar kisebbség jogait. Válaszul erre Fico, amúgy félvállról azt nyilatkozta, hogy nincs mitől elhatárolódnia, "ám ha mégis, akkor a Magyar Gárda az, amitől elhatárolódom".

"A mérhetetlenül provinciális és kicsinyes szlovák politika a lehető legszerencsétlenebb módon 'nyitotta meg' a Benes-dekrétumokat", amikor azok érinthetetlenségét deklaráló parlamenti nyilatkozattal "csapta arcul a magyarokat", és - úgy tűnik - a németeket és az osztrákokat is - írta a lap.

"Bizony, a porcelánboltba készülő elefántok rendre leckét vehetnének Robert Ficótól" - folytatódik a cikk. "Ő majd megtanítaná őket, hogyan kell apró darabokra zúzni a megértés és az empátia törékeny edénykéit" - fogalmaz a szerző, aki szerint ez a magatartás a tíz évvel korábbi szlovákiai botrányokra emlékeztet, azokra az időkre, amikor Fico jelenlegi koalíciós partnere, Vladimír Meciar ült a miniszterelnöki székben, s


ugyanilyen helytelen ingerültséggel

reagált a külső bírálatokra, mint most Fico - nem először - tette. Igaz, ezek az azonosságjelek még felszínesek, de ami késik, nem múlik - írta. "Mindenesetre Benes már ott van az Európai Parlamentben" - zárul az írás arra emlékeztetve, hogy a dekrétumok ügye Brüsszelben és Strasbourgban már napirenden van. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS