2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Irán föld alá telepíti atomprogramját, a Pentagon bunkertörő bombát gyártat

2007. október 25. 14:03, utolsó frissítés: 14:03

A Pentagon a jövő évi költségvetés terhére közel 88 millió dollárt kért a B-2 bombázók bunkertörő bombák szállításához való átalakításához és a bomba kifejlesztésének befejezéséhez. Szakértők és egyes demokrata párti törvényhozók szerint a bombát feltehetően a iráni földalatti atomlétesítmények ellen akarják bevetni.

A Pentagon "sürgős műveleti szükségletre" hivatkozva a Fehér Ház által a törvényhozásba hétfőn benyújtott, az afganisztáni és az iraki háborúhoz igényelt közel 200 milliárd dolláros kereten belül kérte az összeget.

John Pike, a Global.Security.Org internetes katonai hírportál igazgatója közölte: Washington azután kezdett el a bunkertörő bomba iránt érdeklődni, hogy az irániak a föld alá telepítették a natanzi kísérleti urándúsító üzemet.

Jim Moran
demokrata párti virginiai szenátor, a szenátus védelmi bizottságának tagja egy interjúban közölte: feltételezi, hogy a bunkertörő bombákat Iránban akarják bevetni, miután Irakban ilyeneket nem használnak, és arról sincs tudomása, hogy Afganisztánban földalatti katonai létesítmények lennének.

A bunkertörő bombát a Boeing fejleszti ki a kormány Védelmi Fenyegetést Csökkentő Ügynökségével (DTRA) kötött szerződés keretében, amely a pénzügyi év végén jár le. Az első tesztet márciusban végezték el a DTRA új-mexikói támaszpontján egy alagútban, a B-52 bombázó fedélzetén történő kipróbálást novemberre és 2008 júniusára tervezik. A kért összegből 83,3 millió dollárt szánnak a bomba befejezésére, 4,2 milliót pedig a B-2 bombázók átalakítására a légierő szóvivője szerint. (MTI/AFP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS