2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

755 ezren vannak az amerikai terroristafigyelő listán

2007. október 25. 13:55, utolsó frissítés: 13:55

Már 755 ezer ember neve szerepel az amerikai kormány titkos, úgynevezett terroristafigyelő listáján. A washingtoni kongresszus több tagja, biztonsági szakértők és polgárjogi mozgalmak képviselői figyelmeztetnek: ilyen terjedelmes, terroristagyanús egyének adatait tartalmazó lista vezetése már-már értelmetlen.

"Egyszerűen nincsen olyan józan elemző, aki akárcsak megközelítőleg ilyen hatalmasra becsülné a terroristagyanús emberek számát" - mondta Lisa Graves, a Nemzetbiztonsági Tanulmányok Központjának szakértője.

A listára többnyire a légi és tengeri határátkelőhelyeken az Egyesült Államokba érkező terroristagyanús személyek kerülnek fel. Számuk 2004 óta 200 ezerrel bővült - derült ki szerdán ismertetett adatokból. A törvényhozás Kormányzati Elszámoltatási Irodájának közlése szerint a listára vett személyek pontos számát nem lehet megállapítani, mert azon sokan többször is szerepelhetnek a nevek eltérő leírási módjai miatt.

A Közlekedésbiztonsági Hatóság közlése szerint "egy sor személy", aki a repülési tiltó listán szerepel, átcsúszott külföldön a repülőtéri ellenőrzéseken, majd felszállt az Egyesült Államokba tartó nemzetközi járatokra. Egy részük belföldi járatokra is feljutott. Állítólag többször előfordult, hogy visszafordítottak járatokat, miután a hatóságok rájöttek, hogy gyanús személy van a gépen.

A Kormányzati Elszámoltatási Iroda szerint a belbiztonsági minisztérium nem használta fel kellőképpen a listát a magánszektorban. Különösen azoknak a munkahelyeknek az ellenőrzése volt hiányos, például a vegyipari üzemekben, ahol egyes munkaköröket betöltők nagy károkat okozhatnának. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS