2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lelőttek egy üzbég újságírót Kirgizisztánban

2007. október 25. 13:42, utolsó frissítés: 13:42

Lelőttek szerdán egy üzbég etnikumú, kirgiz állampolgárságú független újságírót Kirgizisztánban. Ismeretlen tettes kétszer mellbe, egyszer pedig fejbe lőtte Aliser Szajpovot a közép-ázsiai ország déli részén fekvő Os város központjában - közölte a helyi rendőrség.

Szajpov számos kényesnek számító politikai kérdésről cikkezett, egyebek között a betiltott Hizb-ut-Tahrir közép-ázsiai iszlamista csoport tevékenységéről.

Az újságíró a Voice of America és a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió, valamint a helyi független Fergána hírügynökség munkatársa volt, mielőtt kinevezték az Os városi független üzbég nyelvű lap vezetőjévé.

Kirgizisztán Üzbegisztánnal határos déli területe a régi keletű üzbég-kirgiz etnikai ellenségeskedés góca. Különösen feszült a viszony a két etnikum között a múlt század kilencvenes évei óta, amikor is több száz ember életét követelő fegyveres harc dúlt a kirgizek és az üzbégek között.

Kirgizisztán viszonylag liberális államnak számít a közép-ázsiai térség többi részéhez képest, az újságírók általában szabadabban végezhetik ott munkájukat, mint a régió más országaiban. (MTI/Reuters/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS