2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az egykori prágai zsidó negyedben tüntethetnek a cseh újnácik

2007. október 24. 13:55, utolsó frissítés: 13:55

Felvonulhatnak az egykori prágai zsidó negyedben a cseh újnácik: a prágai városi bíróság megsemmisítette az önkormányzat azon döntését, amely betiltotta a november 10-ére tervezett és korábban engedélyezett tüntetést.

A városi tanács szerint a tervezett tüntetés alkalmas a nemzeti és a vallási ellentétek felkeltésére, s a rendezők által


hivatalosan deklarált cél - az iraki beavatkozás elleni tiltakozás

- nem hiteles, ezért az alsóbb szintű hatósági engedélyt október elején felülbírálta és betiltotta a rendezvényt. A szervezők azonban a bírósághoz fordultak, amely viszont a városi tanács döntését semmisítette meg és így gyakorlatilag szabad utat adott az újnácik rendezvényének. A bíróság szerint a városi önkormányzatnak nincs joga betiltani a tervezett menetet.

A cseh neonácik a hírhedt Kristályéjszaka 69. évfordulóján akartak felvonulni a prágai régi zsidónegyedben. A felvonulás ellen a csehországi zsidó hitközség és több civil szervezet is erélyesen tiltakozik.

A prágai menetet a Fiatal Nemzeti Demokraták nevű csoport szervezi, s az iraki háború elleni tiltakozásnak állították be. Civil polgárjogi szervezetek szerint viszont az akció hátterében az újnáci Nemzeti Ellenállás mozgalom van. A szervezők mintegy 150-200 személy részvételére számítanak.

A prágai zsidó hitközség súlyos hibának tartotta, hogy a város engedélyezte az újnácik menetét. "Számunkra érthetetlen, hogy miért kell az iraki háború ellen éppen a történelmi zsidó negyedben tüntetni" - jelentette ki akkor újságíróknak Tomás Jelínek, a hitközség egyik vezetője. A cseh anarchista szervezetek felhívták tagjaikat, hogy a menet helyszínén fejezzék ki tiltakozásukat az újfasiszták tevékenysége ellen.

Az önkormányzat közölte: újra megvizsgálja az ügyet, hogyan tudná mégis megakadályozni a tervezett menetet. A cseh civil titkosszolgálatok becslése szerint Csehországban mintegy


3-5 ezer ember rokonszenvez a náci ideológiával.

Többségük különféle kisebb, többnyire regionális csoportokba tömörül. A Nemzeti Ellenállás idei május elsejei felvonulását, amelyre a dél-morvaországi Brünnben több mint 400 személy gyűlt össze, a hatóságok erőszakkal feloszlatták. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS