2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

ENSZ: járványszerűen terjed a nemi erőszak a konfliktusövezetekben

2007. október 24. 13:48, utolsó frissítés: 13:48

Förtelmes és járványszerű méretekben terjed a nők elleni erőszak, elsősorban a fegyveres konfliktusok sújtotta országokban, ezért az ENSZ Biztonsági Tanácsa követeli, hogy ne maradjanak büntetlenül a nemi erőszak és a szexuális visszaélések más formáinak elkövetői - jelentette ki Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára a témával foglalkozó nemzetközi értekezleten.

Az egynapos, nyitott tanácskozáson megvitatták a 2000-ben elfogadott, a nők elleni erőszak törvényes üldözéséről és az asszonyok, lányok háború alatti fokozott védelméről szóló ENSZ-határozat megvalósításának tapasztalatait.

A rendezvény végén felolvasták a BT nyilatkozatát, melyben a testület mély aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy bár többször követelte a fegyveres konfliktusok által érintett nők védelmét az erőszak ellen, a nemi erőszak és a szexuális visszaélések más formái változatlanul széles körben elterjedtek, sőt bizonyos helyzetekben rendszeressé váltak, és


elborzasztó kegyetlenséggel folynak.

Jean-Marie Guehenno, az ENSZ béketeremtésért felelős főtitkárhelyettese hangsúlyozta, hogy a világszervezet nem tanúsíthat semmilyen türelmet a több mint 80 ezres ENSZ-békefenntartó erő egyes tagjai által elkövetett szexuális visszaélések iránt.

Az illetékes megemlítette Kongót és Dárfúrt, mint amelyekben a nemi erőszakot háborús helyzetekben fegyverként alkalmazzák, és felszólított arra, hogy az ilyenfajta háborús bűnöket a politikai kompromisszumoktól, a hatalom és a természeti kincsek megosztására vonatkozó egyezményektől elkülönítve kell kezelni.

Rachel Mayanja főtitkárhelyettes, a főtitkár nemekkel kapcsolatos témákért felelős különleges tanácsadója sürgette a világ kormányait, parlamentjeit, a nemzetközi és a civil szervezeteket: csatlakozzanak ahhoz a világméretű kampányhoz, amelyet a nők elleni erőszak ellen hirdet meg Ban Ki Mun főtitkár az év végén. (MTI/AP/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS