2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

EBESZ: törvénysértések a kirgizisztáni népszavazáson

2007. október 24. 11:59, utolsó frissítés: 11:59

Számos törvénysértés történt az alkotmánymódosításról tartott vasárnapi kirgizisztáni népszavazáson - közölte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és az amerikai nagykövetség.

A népszavazást kezdeményező Kurmanbek Bakijev elnök azonnal feloszlatta a parlamentet, miután hétfőn kihirdették a népszavazás eredményét. Kedden aláírta az alkotmánymódosítást. Az elnök december 16-ra előre hozott választást írt ki.

Az EBESZ és az amerikai nagykövetség szerint a népszavazáson több törvénysértést is elkövettek: hamis szavazatokkal tömtek meg urnákat, adminisztratív eszközöket alkalmaztak az emberek befolyásolására és beleavatkoztak a megfigyelők munkájába.

A hivatalos adatok szerint a szavazók 74,5 százaléka támogatta az alkotmánymódosítást. A Központi Választási Bizottság hétfőn közölte, hogy a részvételi arány kevéssel meghaladta a 80 százalékot.

Marcus Müller
EBESZ-nagykövet szerint a helyi megfigyelők számos törvénysértést észleltek, és sok lakosnak csak homályos ismeretei voltak arról, hogy miről folyik a népszavazás.

Az új alkotmány, amelyet a parlamenti képviselők 2006 végén már elfogadtak, korlátozza az államfőnek a parlament feloszlatásához való jogát, bevezeti a listás szavazást a parlamenti választásokon, és növeli a parlament jogkörét a kormány megalakításában. Az ellenzék mégis úgy véli, hogy a változtatások a tekintélyuralmi rendszert erősítik a közép-ázsiai országban, mivel az arányos választási rendszer miatt kisebb szerephez jutnak a kis pártok és a független politikusok. (MTI/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS