2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amnesty: 350 halottja van idén a gázai palesztin belharcnak

2007. október 24. 11:57, utolsó frissítés: 11:57

A Hamász és a Fatah palesztin szervezetek közötti belviszálynak 350 halálos áldozata volt 2007 első félévében a Gázai övezetben, ahol súlyosan megsértik az emberi jogokat - közölte az Amnesty International (AI). A londoni székhelyű nemzetközi jogvédő szervezet jelentése szerint a Hamász "önkényesen tart fogva és kínoz meg embereket, amióta júniusban átvette az ellenőrzést a Gázai övezet felett".

A Fatah ellenőrzése alatt lévő Ciszjordániában a Mahmúd Abbász palesztin elnökhöz hű szervezet biztonsági erői pedig önkényesen tartanak fogva több száz Hamász-tagot, és nem lépnek fel az emberrablást, gyújtogatást és más támadásokat elkövető Fatah-fegyveresekkel szemben - áll a Belharcok tépte, megszállva tartott palesztin területek című 57 oldalas jelentésben.

A jelentés független szakértő bizottság létrehozását kéri, amely vizsgálatot folytatna a két palesztin szervezet által 2006 óta elkövetett emberi jogsértések ügyében. A Hamász és a Fatah vezetőinek vállalniuk kellene, hogy végrehajtják a bizottság ajánlásait.

"A nemzetközi közösségnek biztosítania kell, hogy a Gázai övezet lakosságát ne büntessék a Hamász-kormányzat álláspontja és tettei miatt, és az alapvető emberi jogok biztosításához létfontosságú sürgős segélyeket ne váltsák fel politikai aprópénzzé" - emelte ki Malcolm Smart, az Amnesty szakértője. (MTI/AFP/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS